Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

La FBSTIB llança la seva nova campanya d'estiu

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) ha llançat una nova campanya amb el lema “Viu l'estiu, dona sang!” per conscienciar la població que ha de donar sang de forma regular durant tot l'any.

Amb l'objectiu d'afrontar l'habitual descens de donacions d'aquesta estació, el Banc de Sang ha desenvolupat una campanya que s'encarrega de remarcar que la donació de sang ha de formar part de la vida de les persones també durant el període estival.

En el nou cartell, que informa dels horaris i ubicacions de les col·lectes, es mostra un suro ple de fotos amb diferents moments de l'estiu protagonitzat per un grup d'amics. Situats al voltant d'aquestes imatges, es troben una sèrie d'objectes relacionats amb la donació de sang, com el carnet de donant, un clauer de Dona Sang, etc. Al centre del suro destaquen dues fotografies protagonitzades per un al·lot i una al·lota donant sang.

Llegeix més...

Salut i Educació promouen el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut de les Illes Balears

La Conselleria de Salut i la Conselleria d'Educació i Universitat promouen el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut de les Illes Balears.

El Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut (CEPS) pretén facilitar l’adopció d’hàbits de vida saludables per part de tota la comunitat educativa, personal del centre, l’alumnat i les seves famílies.

Els centres educatius promotors de la salut es caracteritzen perquè aborden la salut i el benestar de forma sistemàtica i integrada desenvolupant un model d’organització escolar participatiu, que inclou tota la comunitat educativa, i estableix vincles amb els recursos comunitaris del seu entorn.

Aquets centres incorporen intervencions de promoció i educació per a la salut en les àrees d’alimentació saludable i vida activa; benestar i salut emocional; educació afectiva i sexual; prevenció de les conductes addictives, i seguretat i prevenció de riscs.

Llegeix més...

Salut llança la tercera edició de la campanya #nosiguisase

La Conselleria de Salut llança la tercera edició de la campanya #nosiguisase 2018 per prevenir el consum abusiu d’alcohol entre els joves majors de 18 anys i adults a les festes populars, per a la qual cosa parteix de l’emissió de missatges preventius i de reducció de risc a través de les xarxes socials i diferent material gràfic i amb taules informatives a diferents municipis de les Illes Balears. La bona acollida de la campanya els anys anteriors ha motivat que es torni a repetir.

La Conselleria de Salut aportarà finançament per a 30 taules, 10 més que l’any passat, i tornarà a comptar amb la col·laboració de l’IMAS del Consell Insular de Mallorca amb 10 taules.

Enguany, es vol donar una importància especial als missatges referents a l’alcohol i la conducció, ja que el jovent que acudeix a les festes utilitza moltes vegades el transport privat. El Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que depèn de la Direcció General de Salut Pública i Participació, recalca que l’alcohol afecta la conducció "des de la primera gota" i que els estudis demostren que no hi ha cap quantitat d’alcohol considerada segura quan s’ha de conduir, ja que encara que una persona doni un nivell baix d’alcoholèmia, la visió i el temps de reacció es veuen afectats. Trobareu més consells a: http://www.alcohol-info.es

Llegeix més...

La Conselleria de Salut llança una campanya divulgativa per prevenir els cops de calor

L’any passat es van registrar 15 ingressos hospitalaris per cop de calor, la xifra més elevada des de 2004. Per aquest motiu, la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut ha posat en marxa una campanya divulgativa per prevenir aquestes situacions, que poden ser greus. La iniciativa inclou la distribució de 1.500 cartells, 16.000 tríptics i 2.000 imants entre dispositius assistencials, consells insulars, ajuntaments i altres serveis de benestar social.

Cal recordar que l’any 2004 Salut Pública va implantar un sistema de vigilància entre els mesos de juny i setembre amb l’objectiu de tenir informació permanent i actualitzada de la situació per tal d’orientar de manera adequada les estratègies preventives dels efectes adversos associats a la calor. Entre d'altres, es monitora el nombre de casos de cop de calor, que són una mitjana de 2-3 anuals. No obstant això, l'estiu de 2017 es van notificar 15 casos, la xifra més elevada de la sèrie.

Per això, el Servei de Prevenció de la Malaltia de la Direcció General de Salut Pública ha considerat necessari dissenyar aquesta campanya, que recorda que el cop de calor és una situació que pot arribar a ser “greu”. Es produeix quan la temperatura corporal arriba als 40 graus i el cos no pot reduir-la de manera eficaç, i normalment es conseqüència de romandre de manera prolongada en ambients molt calorosos o de fer una activitat física intensa quan fa molta calor.

Llegeix més...

La Conselleria de Salut presenta el nou programa de salut infantoadolescent

La Conselleria de Salut ha presentat el Programa de Salut Infantoadolescent (PSIA), al Centre Flassaders de Palma, que actualitza i adapta a les necessitats actuals el Programa del Nin Sa.

El nou PSIA emfatitza la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia en la població pediàtrica com a punts clau per a tenir una bona salut en l'edat adulta.

Aquest programa es dirigeix a un total de 170.830 infants de 0 a 14 anys de les Illes Balears: 135.568 a Mallorca, 13.157 a Menorca, 20.629 a Eivissa i 1.476 a Formentera.

El PSIA és una eina imprescindible en la feina diària dels professionals de l'atenció primària que atenen a la població pediàtrica. L’anterior programa es va actualitzar per darrera vegada fa deu anys i era necessària una revisió i actualització dels continguts per tal d’incorporar-hi noves evidències científiques o noves intervencions centrades en la prevenció.

Llegeix més...