Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

La campanya #nosiguisase visitarà enguany el doble de municipis que l'any 2016

La Conselleria de Salut informa que la campanya #nosiguisase enguany visitarà el doble de municipis que l’any 2016 amb la idea d’arribar a més joves i contribuir a evitar situacions de risc per a la salut.

L’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Illes Balears, tal com recorda la Direcció General de Salut Pública i Participació a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que aprofita el Dia internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues per fer una crida social i empresarial sobre la importància de prendre mesures i dur a terme actuacions contundents per tal que els menors d’edat no tenguin accés a l’alcohol.

Així, segons els resultats de les Illes Balears de l’enquesta domiciliària (EDADES 2015) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre l’ús de drogues l’any 2015, que recull informació de persones entre 15 i 64 anys de les illes, l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum. D’acord amb l’enquesta, el darrer any un 84,3 % ha begut alcohol, un 42,6 % ha consumit tabac i un 13,9 %, cànnabis. Com a nota rellevant cal esmentar el consum d’hipnosedants, amb una prevalença del 9,3 %.

Per sexes, en general, la prevalença de consum és més alta en homes que en dones. Destaca la diferència de consum de cànnabis (18,5 % dels homes i 9,1 % de les dones). No obstant això, pel que fa als hipnosedants, la situació s’inverteix i la proporció de dones que en consumeixen (13,9 %) supera la dels homes (5,0 %).

Llegeix més...

Regulació de productes relacionats amb el tabac

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret pel qual es regulen determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització de productes relacionats amb el tabac. Així mateix, s'ha aprovat l'Avantprojecte de Llei pel qual es modifica la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i es regula la venda, el subministrament, el consum i la publicitat de productes de tabac.

D'aquesta forma finalitza la trasposició de la normativa europea de tabac, la Directiva 2014/40/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 3 d'abril de 2014, per avançar en la protecció de la salut dels fumadors de tabac i productes relacionats i, indirectament, dels fumadors passius.

Llegeix més...

La Conselleria de Treball acull una jornada per promoure la salut en l'àmbit laboral

La promoció de la salut en l'àmbit laboral va ser l'objectiu de la jornada organitzada per les conselleries de Treball, Comerç i Indústria i de Salut, celebrada el 14 de juny, a la seu de la Conselleria de Treball.

En aquesta jornada es van abordar temes com la futura Norma ISO 45001 de seguretat i salut en el treball, la seguretat i la salut laboral en empreses familiars o el model AENOR d'empresa saludable.

El conseller de Treball, Iago Negueruela, va inaugurar la jornada, que va comptar amb la intervenció de la directora de Salut Pública i Participació, María Ramos, entre d'altres.

Llegeix més...

22.599 persones donaren sang a les Illes Balears el 2016

La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, ha visitat l'envelat informatiu i l'autobús de donació de sang que la Fundació Banc de Sang i Teixits va instal·ar a la plaça d'Espanya el 14 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang, declarat per l'Organització Mundial de la Salut en la Resolució WHA58.13.

Ramos ha estat acompanyada pel president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Xavier Cortés; el gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez, i el director tècnic del Banc de Sang, Enrique Girona.

El Dia Mundial del Donant de Sang reconeix la tasca dels donants de sang que fan possible que les reserves de sang es mantinguin estables a les Illes Balears i, en especial, la d'aquells que ho fan amb regularitat, els quals formen part del sistema integral de salut pública. Aquest dia també serveix per promocionar la donació regular, voluntària i altruista.

Llegeix més...

Cada any es diagnostiquen devers 100 casos de melanoma a les Illes Balears

Cada any es produeixen al món entre dos i tres milions de casos nous de càncer de pell i més de 130.000 casos nous de melanoma maligne. S'estima, així mateix, que cada any moren 66.000 persones per melanomes malignes i altres tipus de càncer de pell.

A les Illes Balears cada any es diagnostiquen devers 100 casos de melanoma. Les taxes de mortalitat del melanoma són de 0,6 casos per cada 100 mil dones i d'1,3 casos per cada 100 mil homes.

Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Pell, que es commemora el 13 de juny, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha fet una crida a la població perquè gaudeixi del sol sense riscs i eviti una exposició excessiva amb la qual augmenten les probabilitats de tenir càncer de pell.

Llegeix més...