Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

La ONT presenta la nova Estratègia per a millorar el Pla Nacional de Medul·la Òssia

La Ministra del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Carcedo, va manifestar en la jornada “El trasplantament de progenitors hematopoètics a Espanya: nous reptes, noves solucions”, que l'objectiu d'aquesta trobada és donar a conèixer i analitzar les línies mestres de l'Estratègia Nacional en Trasplantament Hematopoètic per als anys 2020-2025.

La nova Estratègia aglutina el Pla Nacional de Medul·la Òssia, el Pla Nacional de Sang de Cordó Umbilical i el Pla Nacional de Teràpies Avançades en aquells aspectes relacionats amb el trasplantament hematopoètic (genèricament conegut com a trasplantament de medul·la òssia) que ja compta amb gairebé 400.000 donants.

La ONT ha presentat així mateix la tercera fase del Pla Nacional de Medul·la Òssia que es va posar en marxa l'any 2013.

Donants joves entre 18 i 40 anys

Llegeix més...

Campanya d’actuacions de consum drogues en menors de edat: programa Policia Tutor

Arrenca una nova campanya d’actuacions entre diverses administracions, entre aquestes, la Conselleria de Salut, promoguda pel Govern de les Illes Balears, a través del programa Policia Tutor, per a la reducció del consum de drogues en menors d’edat a les Balears per a 2019.

La motivació de la posada en marxa d’aquesta campanya d’actuacions parteix de la detecció d’una normalització del consum de drogues entre els menors d’edat, tant de drogues il·legals (especialment cànnabis) com legals (tabac i alcohol) i d’una pèrdua de consciència dels perills i riscos d’aquest consum.

Entre d’altres actuacions, la campanya, que preten facilitar informació a l’alumnat d’educació secundària, batxillerat i formació professional sobre les drogues i les conseqüències del seu consum, inclou:

Llegeix més...

Sanitat insta a no baixar la guàrdia en la prevenció del VIH i Infeccions de Transmissió Sexual

En el marc del XIX Congrés Nacional sobre la Sida i Infeccions de Transmissió Sexual, la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va instà a administracions públiques, professionals i societat civil involucrats en la resposta a la infecció pel VIH a “no baixar la guàrdia”.

Anualment es produeixen prop de 3.400 diagnòstics nous del VIH.

Els joves són el grup més afectat per les Infeccions deTransmisión Sexual (ITS).

“Són dades que posen de manifest per què és tan necessària una adequada educació sexual”, va assegurar la ministra en la seva intervenció. També va manifestar que els joves i adolescents són “un grup clau en termes de vulnerabilitat però també té el potencial per a canviar les actituds i els comportaments que són la base no només de la infecció pel VIH, sinó també de les Infeccions de Transmissió Sexual”. 

Llegeix més...

La importància del diagnòstic precoç i l'atenció primerenca en les persones amb autisme

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va defensar la importància del diagnòstic precoç i l'atenció primerenca a les persones amb autisme, durant la jornada celebrada el passat 2 d'abril, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre el Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

Així mateix va destacar la necessitat del tractament i acompanyament durant la fase adulta i la vellesa i a continuar avançant en la recerca del TEA. En aquest sentit, la Ministra va destacar la labor que s'està realitzant a l'Institut de Salut Carles III, com el projecte ASDEU (Trastorns de l'Espectre de l'Autisme a la Unió Europea), que ha analitzat la prevalença de l'autisme en la població, el diagnòstic i les intervencions relacionades amb la finalitat de millorar l'atenció i suport a les persones afectades.

Llegeix més...

Propera implantació de la PrEP com a tractament per prevenir els contagis de VIH en grups de risc

La consellera de Salut, Patricia Gómez, es va reunir amb Joan Lluís Llull, president de l’Associació de Lluita Anti-Sida de les Illes Balears (ALAS), i amb Joan Viver, coordinador de l’entitat, per informar sobre la implantació de la PrEP (profilaxi preexposició) com a tractament per prevenir els contagis de VIH en grups de risc.

A la reunió també van estar presents la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, i el director general d’Avaluació, Planificació i Farmàcia, Benito Prósper.

Gómez va explicar als representants d’ALAS que en aquests moments el Ministeri de Sanitat espera l’aprovació de la Comissió Nacional de Salut Pública per iniciar la implantació d’aquest tractament en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, i va aclarir que les Illes Balears han estat una de les comunitats autònomes que ha sol·licitat l’aprovació d’aquest tractament ja que ha demostrat que disminueix la transmissió del VIH en grups de risc.

Llegeix més...