Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

Promoció de la salut i prevenció de la malaltia

L’IB-Salut va atendre la setmana del dia 11 de febrer 26.609 urgències, amb 1.000 casos de síndrome gripal

Els hospitals públics i els serveis d’urgències d’atenció primària van atendre la setmana del dia 11 de febrer, un total de 26.609 urgències, 2.557 menys que la setmana anterior. Del total, 9.242 es varen atendre als hospitals de la xarxa pública i 17.367, a les urgències d’atenció primària. Un 12,48% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés. Per la seva banda, els centres d’atenció primària van diagnosticar 1.000 casos amb síndrome gripal, 803 manco que els enregistrats la setmana passada, amb 1.803 casos.

D’altra banda, el servei d’informació 061 Salut Respon va registrar un total de 388 consultes telefòniques. Els motius més freqüents de les cridades han estat consultes sobre fàrmacs, seguit de marejos, mals de cap, dolors abdominals, vòmits i febre en adults.

Segons la Xarxa Sentinella de Grip del Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears, durant la setmana del 4 al 10 de febrer, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 107,1, sensiblement inferior a la registrada durant la setmana anterior (del 28 de gener al 3 de febrer), que va ser de 177,3. La taxa balear és inferior a l’estatal, que es va situar en 206,2, i l’activitat epidèmica va ser aquesta setmana de nivell baix d’evolució descendent.

Llegeix més...

L’IB-Salut va atendre la setmana del dia 4 de febrer, 29.166 urgències, amb 1.803 casos de síndrome gripal

Els hospitals públics i els serveis d’urgències d’atenció primària van atendre un total de 29.166 urgències durant la setmana del dia 4 de febrer, 1.115 més que la setmana anterior. Del total, 9.192 es varen atendre als hospitals de la xarxa pública i 19.974, a les urgències d’atenció primària. Un 12,03% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés. Per la seva banda, els centres d’atenció primària van diagnosticar 1.803 casos amb síndrome gripal, 745 manco que els enregistrats la setmana passada, amb 2.548 casos.

D’altra banda, el servei d’informació 061 Salut Respon va registrà un total de 430 consultes telefòniques. Els motius més freqüents de les cridades han estat consultes sobre fàrmacs, seguit de febre en adults, febre en infants, i altres símptomes.

Segons la Xarxa Sentinella de Grip del Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears, durant la setmana del 28 de gener al 3 de febrer, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 177,3, bastant superior a la registrada durant la segona setmana (del 21 al 27 de gener), que va ser de 135,7. La taxa balear és inferior a l’estatal, que es va situar en 246,9, i l’activitat epidèmica continua sent de nivell mitjà, però la seva evolució és ascendent. Durant la mateixa setmana de l’any passat, la xarxa Sentinella de Grip va registrar una taxa de 166,29 per 100.000 habitants. 

Llegeix més...

El càncer suposa la segona causa de mort a les Illes Balears

El 4 de febrer es va celebrar el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada per conscienciar la població sobre la importància de la prevenció

El càncer és la segona causa de mort a les Illes Balears, i abasta el 27,6 % de totes les defuncions d'aquesta comunitat, per darrere de les malalties cardiovasculars.

Concretament, durant 2018 varen morir en aquesta comunitat 2.306 persones a causa d'aquesta malaltia, 926 dones i 1.380 homes.

S'estima, així mateix, que una de cada cinc dones i un de cada tres homes de les Illes Balears desenvoluparan un càncer abans de l’edat de 75 anys.

Entre les dones, el càncer més freqüent és el de mama, seguit del de tràquea, bronquis, pulmó, còlon i recte. Entre els homes, en primer lloc se situen els càncers que afecten la tràquea, els bronquis i el pulmó, seguits dels que afecten el còlon i recte, i dels de pròstata.

Llegeix més...

Enquesta als professionals sanitaris sobre coneixements d'antibiòtics i la resistència

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) ha llançat una enquesta adreçada als professionals sanitaris europeus per avaluar els seus coneixements i actituds sobre els antibiòtics i la resistència.

Entre les finalitats hi trobem millorar el coneixement de la situació dels professionals per valorar les seves necessitats en termes de formació i canvis d'actitud, així com millorar l'avaluació de les diferents campanyes de comunicació desenvolupades a la UE per promocionar l'ús prudent dels antibiòtics.

A Espanya, l'objectiu marcat és aconseguir un mínim de 1.000 respostes, incloent metges / es, infermers / es, farmacèutics / es, directors / es d'hospital, científics / es, clínics / es, fisioterapeutes, auxiliars d'infermeria, tècnics / es d'odontologia o farmàcia o estudiants de l'àrea de la salut.

Llegeix més...

Més de 800 joves formats en seguretat del pacient en dos anys

7472La Unitat de Seguretat del Pacient compleix dos anys formant estudiants en seguretat del pacient. Des d'octubre de 2016 fins ara han passat pels diferents tallers organitzats per la USP 810 alumnes de sis instituts: Sa Blanca Dona, Sant Agustí, Sa Serra, Formentera, Isidor Macabich i Algarb.

En un primer moment la Unitat de Seguretat del Pacient es desplaçava als centres escolars a impartir aquests tallers. En aquest format la USP va formar en un any 650 alumnes. A partir de novembre de 2017 són els alumnes els que es desplacen a l'Hospital i en una “marató de tallers” duts a terme durant el matí reben formació en maniobres de reanimació, ús segur del medicament, laboratori d'anàlisis clíniques o emergències extrahospitalàries. Les maratons han vist passar 160 joves des de finals de 2017 fins avui.

Llegeix més...