Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Direcció General de Salut Pública incideix en la prevenció del càncer de còlon i recte

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació incideix en la prevenció i en la importància de participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte per a la detecció primerenca de la malaltia.

Avui, dia 31 de març, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i la Conselleria de Salut, per mitjà de la Direcció General de Salut Pública i Participació, vol aprofitar la data per conscienciar la població de les Illes Balears de la importància de la prevenció, mitjançant hàbits de vida saludable, i de la necessitat de fer els controls oportuns per al diagnòstic precoç i l'abordatge primerenc de la malaltia.

Per aquesta raó, s'ha instal·lat una carpa informativa a la plaça d'Espanya d'Inca, des de la qual de 9.00 a 14.30 hores es difondran, entre altres qüestions d'interès relacionades amb la malaltia, els beneficis d'aquest programa preventiu que s'està desenvolupant a la nostra comunitat autònoma.

Així mateix, el proper 15 d'abril, l'Hospital Son Llàtzer acollirà la I Jornada Autonòmica sobre Prevenció del Càncer de Còlon, una trobada en la qual es valoraran els resultats del programa de prevenció que des de fa un any desenvolupa la Direcció General de Salut Pública i Participació.

El càncer colorectal suposa un dels problemes de salut més importants en la majoria de països desenvolupats a causa de la seva alta incidència i mortalitat. És el segon tipus de càncer més freqüent entre les dones, només precedit pel càncer de mama. I entre els homes ocupa el tercer lloc, després del càncer de pròstata i del càncer de pulmó.

A Balears es diagnostiquen cada any prop de 424 casos de càncer de còlon —230 homes i 194 dones— i al voltant de 205 casos de càncer de recte —131 homes i 74 dones.

El càncer colorectal suposa la tercera causa de mort per malaltia oncològica en les dones, després del càncer de mama i del de pulmó; i la segona causa per als homes, precedida pel càncer de pulmó. A les Balears, cada any moren prop de 194 persones per càncer de còlon —112 homes i 82 dones— i entorn de les 97 persones per càncer de recte —61 homes i 36 dones.

Des del gener de 2015, la Direcció General de Salut Pública i Participació desenvolupa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, adreçat a homes i dones d'una edat entre 50 i 69 anys, que inclou la realització d'un test de sang oculta en excrements i d'una colonoscòpia preventiva i/o terapèutica a l'hospital de referència per als casos positius.

En aquesta primera fase, el Programa es desenvolupa en el sector sanitari de Tramuntana de Mallorca —que depèn de l'Hospital d'Inca— i de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa-Formentera. Progressivament s'hi aniran afegint la resta de sectors sanitaris de Mallorca per arribar així a tota la població diana de Balears.

Durant aquest primer any, hi han participat més de 12.000 persones, un 41 % de la població convidada. El percentatge de positius en els tests de sang oculta en excrements ha estat del 6 %. I d'aquest 6 % de positius, el programa ha permès detectar 19 casos de càncer colorectal invasor, 11 de càncer colorectal in situ i 23 lesions preneoplàstiques.

El paper de les oficines de farmàcia és fonamental per incentivar la participació de la població diana en el programa de detecció precoç de Càncer de Còlon, ja que faciliten informació i donen consell durant tot el procés. Són les primeres a contactar amb els participants, els expliquen el programa i els donen el material (kit) i les instruccions necessàries per a prendre la mostra. A més, mitjançant un qüestionari, identifiquen les persones que han de quedar excloses del programa de cribratge.

La Direcció General de Salut Pública té com a objectiu promoure accions per augmentar la taxa de participació en el programa, de manera que difon entre la població la importància de fer-se les proves per a la detecció precoç de la malaltia, amb les quals es redueix de manera notable el risc de desenvolupar càncer.

Les dades així ho demostren. El darrer estudi del Registre de Càncer de Mallorca revela que el 15 % dels casos de càncer colorectal diagnosticats es trobava en l'estadi I de la malaltia i que, en aquests casos, l'èxit de supervivència és del 83 %. Un 26,7 % dels casos diagnosticats es trobava en l'estadi II, amb un èxit de supervivència del 73 %. El 32,7 % es trobava en l'estadi III, amb una taxa de curació del 62 %. I el 25,6 % dels casos diagnosticats es trobava en un estadi IV, amb només un èxit de supervivència del 16 %.

La detecció precoç del càncer colorectal ha demostrat la seva eficàcia i ha permès reduir fins a un 33 % la mortalitat i fins a un 20 % el nombre de nous casos.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia. 30/03/2016]