Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El 97 % dels afectats per l'Hepatitis C superen la malaltia gràcies als nous tractaments d'acció directa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha participat en l’acte de sensibilització que l’Associació Mallorquina d’Afectats per l’Hepatitis C (AMAHC) ha realitzat a l’Hospital Son Llàtzer, amb motiu del Dia Mundial contra l’Hepatitis.

Acompanyada pel director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Benito Prósper, i pel gerent de l’hospital, Xisco Marí, la consellera ha volgut participar en aquesta iniciativa i manifestar el seu agraïment als representants de l’AMAHC i, especialment, a la seva presidenta, Susi Buades, pel suport que l’entitat ofereix als afectats d’hepatitis C a Mallorca.

La campanya de l’entitat per a enguany, titulada "Canvia la història", fa referència al canvi que han suposat els nous tractaments en la vida de milers de pacients amb hepatitis C, ja que el 97 % dels afectats per l’hepatitis C superen la malaltia gràcies als nous tractaments d’acció directa.

A les Illes Balears, des de l’arribada d’aquests nous medicaments, el mes d’abril de 2015, s’han tractat prop de 2.000 persones, principalment afectats que es trobaven en les fases 2, 3 i 4, però també alguns casos excepcionals que es trobaven en fases inicials.

El mes de juny passat, el Ministeri de Sanitat va anunciar la posada en marxa d’una nova estratègia fins al 2021 per fer front a l’hepatitis C, un pla que també inclourà, de forma progressiva, els afectats en fases inicials, a fi de garantir l’accés als medicaments a tots els pacients i complir l’objectiu de l’OMS d’erradicar aquesta malaltia a tot el món abans de l’any 2030.

Què és l'hepatitis

L’hepatitis és una inflamació del fetge. L’afecció pot remetre espontàniament o evolucionar cap a una fibrosi (cicatrització), una cirrosi o un càncer de fetge. Els virus de l’hepatitis són la causa més freqüent de les hepatitis, que també poden deure’s a altres infeccions, a substàncies tòxiques (per exemple, l’alcohol o determinades drogues) o a malalties autoimmunitàries.

Actualment hi ha identificats cinc tipus d’hepatitis víriques: A, B, C, D i E

Les hepatitis A i E són causades generalment per la ingestió d’aigua o aliments contaminats. Les hepatitis B, C i D es produeixen pel contacte amb fluids corporals infectats. En el cas de l’hepatitis B, també es pot donar per contacte sexual i per la transmissió de la mare a la criatura en el part.

La infecció aguda pot presentar pocs símptomes o no presentar-ne cap; també pot produir manifestacions com la icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls), orina fosca, fatiga intensa, nàusees, vòmits i dolor abdominal.

[Font: Conselleria de Salut. 28/07/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*31/07/2017 - Taules informatives d'AMAHC als centres hospitalaris de Balears amb motiu del Dia Mundial contra l'Hepatitis C.

*28/07/2017 arabalears.cat - El 97% dels pacients supera l’hepatitis C gràcies als nous fàrmacs.