Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut tanca la investigació de l’origen del brot de legionel·la detectat a la zona de Palmanova

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació tanca la investigació de l’origen del brot de legionel·la detectat a la zona de Palmanova.

Les tasques d’investigació van concloure amb la identificació de la font d’infecció en les instal·lacions exteriors d’hidromassatge ubicades en un dels establiments de la zona.

Des del 6 d’octubre de 2017, quan va començar la investigació una vegada confirmat el primer cas, els tècnics de Salut Pública han pres i analitzat 98 mostres en diversos punts de les instal·lacions d’aigua dels hotels de la zona, així com a la xarxa municipal, restaurants amb nebulitzadors exteriors, aspersors de reg, màquines de neteja viària, al brollador d’una piscina i a un rentat de vehicles, entre d’altres.

L’anàlisi de les mostres es va efectuar en el Laboratori de Salut Pública i en el Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut Carles III, on es van comparar les mostres ambientals positives de legionel·la amb les mostres clíniques d’afectats en el brot.

Cal aclarir que s’ha identificat la presència de legionel·la en 12 mostres agafades en diferents punts de la zona en la qual s’han detectat els casos, però només van coincidir amb les mostres patògenes d’afectats les corresponents a les instal·lacions exteriors d’hidromassatge d’un dels establiments hotelers.

D’altra banda, cal recordar que, com a mesures preventives mentre es desenvolupava la investigació, la Direcció General de Salut Pública ha seguit tots els protocols establerts i va ordenar el tancament del subministrament d’aigua d’un hotel, així com de l’aigua de les dutxes de la platja, d’una font ornamental i regs per aspersió, elements sobre els quals es duen a terme revisions i controls de forma periòdica.

Així mateix, la Policia Local de Calvià va col·laborar amb l’autoritat sanitària en controlar establiments de la zona per si tenien en marxa nebulitzadors exteriors.

Per la seva banda, els establiments hotelers també van adoptar mesures preventives i van desinfectar les seves xarxes sanitàries.

Des del dia 4 d’octubre i fins al 16 de novembre, el Servei d’Epidemiologia de Salut Pública va rebre la notificació de 27 casos de legionel·losi associats a una determinada zona de Palmanova.

Els casos van ser notificats per l’European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), excepte 3 que van ser notificats des de l’Hospital Son Espases i una clínica privada de Palma.

Les persones afectades varen ser 26 turistes estrangers allotjats en establiments turístics de Palmanova ( 20 del Regne Unit, 2 de Dinamarca, 1 de la República Txeca, 2 de França i 1 de Suècia) i una persona no resident a la zona, però amb activitat laboral en un establiment turístic de la zona afectada. Són 15 homes i 12 dones, amb edats entre 46 i 87 anys.

Els turistes afectats es varen allotjar a Palmanova entre el 13 d’agost (primer dia d’estada) i el 13 d’octubre (darrer dia d’estada). Els afectats s’han recuperat, excepte un home de 70 anys i amb diverses patologies (diabetis, leucèmia crònica, cardiopatia isquèmica), que va morir l’11 d’octubre a l’hospital.

Dades sobre la legionel·la

Durant 2017, a les Illes Balears s’han diagnosticat 108 casos de legionel·la.

La legionel·losi és una malaltia bacteriana d’origen ambiental associada a instal·lacions, equipaments i edificis.

La transmissió de la infecció es fa per via aèria mitjançant la inhalació d’aerosols o gotetes respirables que contenen legionel·la i també per microaspiració d’aigua contaminada. No es transmet de persona a persona.

Les mesures de prevenció i control s’apliquen a les instal·lacions que utilitzen aigua per funcionar, produeixen aerosols i estan ubicades a l’interior o exterior d’edificis d’ús col·lectiu o instal·lacions industrials que poden ser susceptibles de convertir-se en focus per a la propagació de la malaltia.

El quadre clínic és molt variable, des de formes asimptomàtiques fins a una pneumònia greu. El període d’incubació es pot perllongar fins als 14 dies.

[Font: Conselleria de Salut. 18/12/2017]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*19/12/2017 ultimahora.es - El origen del brote de legionela de Palmanova fue el hidromasaje de un hotel.
*18/12/2017 El Mundo - El hidromasaje de un hotel, el nido de la legionela en Palmanova.
*18/12/2017 Diario de Mallorca - Un jacuzzi de exteriores, foco del brote de legionela de Palmanova.
*18/12/2017 mallorcadiario.com - El origen del brote de legionella de Palmanova era un hidromasaje de un hotel.
*18/12/2017 canal4diario.com - Salud finaliza la investigación de la legionela de Palmanova.
*18/12/2017 mallorcaconfidencial.com - El brote de legionela de Palmanova se originó en el hidromasaje de un hotel.

Notícies relacionades a Infosalut
*19/10/2017 - Salut investiga diversos casos de legionel·la detectats a la zona de Palmanova.