Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut llança la tercera edició de la campanya #nosiguisase

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut llança la tercera edició de la campanya #nosiguisase 2018 per prevenir el consum abusiu d’alcohol entre els joves majors de 18 anys i adults a les festes populars, per a la qual cosa parteix de l’emissió de missatges preventius i de reducció de risc a través de les xarxes socials i diferent material gràfic i amb taules informatives a diferents municipis de les Illes Balears. La bona acollida de la campanya els anys anteriors ha motivat que es torni a repetir.

La Conselleria de Salut aportarà finançament per a 30 taules, 10 més que l’any passat, i tornarà a comptar amb la col·laboració de l’IMAS del Consell Insular de Mallorca amb 10 taules.

Enguany, es vol donar una importància especial als missatges referents a l’alcohol i la conducció, ja que el jovent que acudeix a les festes utilitza moltes vegades el transport privat. El Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que depèn de la Direcció General de Salut Pública i Participació, recalca que l’alcohol afecta la conducció "des de la primera gota" i que els estudis demostren que no hi ha cap quantitat d’alcohol considerada segura quan s’ha de conduir, ja que encara que una persona doni un nivell baix d’alcoholèmia, la visió i el temps de reacció es veuen afectats. Trobareu més consells a: http://www.alcohol-info.es

A més, segons les darreres dades de la Direcció General de Trànsit a les Illes Balears de l’any 2017, de les sancions fermes per conduir sota els efectes de les drogues un 70 % es van posar a homes i un 30 % a dones; el 42 % eren per consum d’alcohol i un 43 % per alcohol i drogues, mentre que un 15 % eren per drogues. Pel que fa a la distribució per edat i sexe, les franges d’edat amb més consum d’alcohol i d’alcohol i drogues són de 19 a 26 i de 35 a 42, respectivament.

Així doncs, es vol transmetre al jovent la importància de no beure alcohol si s’ha de conduir i es recomana utilitzar el transport públic o bé organitzar-se amb la colla per fer torns de qui no beurà per tal d’assegurar un retorn segur per a ells i per a la resta.

Salut posarà a disposició dels ajuntaments la possibilitat d’instal·lar taules de sensibilització, en les quals tècnics en prevenció transmetran els missatges directament als joves que s’acostin amb ajuda del material de marxandatge (xapes, pòsters, postals, motxilles, adhesius) que s’ha editat per a aquesta ocasió. El calendari de la ubicació d’aquestes taules es farà públic més endavant en tenir tancats tots els contactes.

Resultats de la campanya de 2017

En 2017 es van fer 30 intervencions —10 amb la col·laboració de l’IMAS—, es van posar taulells informatius, on es van fer dinàmiques sobre els efectes del consum d’alcohol i es va lliurar material de sensibilització amb la participació de quatre tècnics i una voluntària.

Quant al material que es va fer servir, cal dir que es van distribuir 4.033 postals, 4.313 xapes, 3.566 bosses, 5.018 preservatius, 480 pòsters, 4.246 ulleres de sol, 3.661 bagues d’ancoratge.

Respecte de les accions, es calcula que, per cada taula, va passar una mitjana de 150 persones i, en total, es van fer 110 alcoholèmies, la meitat de les quals van donar positiu. En aquests casos, els tècnics van fer un seguit de recomanacions, sobretot pel que fa a la conducció sota els efectes de l’alcohol. Es va recomanar d'esperar un temps segons el grau d’alcoholèmia obtingut a la prova. La mitjana d’edat de les persones que es van fer la prova d’alcoholèmia va ser de 28,2 anys, més homes que dones.

A la taula també es va demanar el nombre de copes que s’havia consumit; van contestar al registre de copes 1.674 persones. Les begudes més consumides van ser els combinats, amb una mitjana de 2,28 combinats, seguits de les begudes sense alcohol (aigua i refrescs) 1,87, i la tercera va ser la cervesa, amb una mitjana d’1,79 per persona.

També es va demanar a 2.050 persones si coneixien la campanya i 800 (un 40 %) contestaren que sí. Concretament, 436 persones la coneixien d’altres municipis o d’altres festes prèvies; 123, per la difusió a través dels ajuntaments (programes de festes i webs municipals) i 80, per les xarxes socials.

Segons les dades facilitades pel Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears, 159 persones van manifestar modificacions d’hàbits pel que fa al consum d’alcohol gràcies a la campanya.

Les més destacables van ser:

- Beure aigua.
- Utilitzar preservatius.
- Beure a poc a poc i intercalar amb begudes no alcohòliques.
- No conduir si s’ha begut alcohol.

Es va demanar als municipis una valoració de la campanya i la mitjana va ser de 8,4 sobre 10. La valoració per part dels tècnics de les taules informatives va ser de 4 sobre 5; els tècnics destacaren la implicació dels municipis en l’organització, les activitats prèvies per al bon desenvolupament de les taules de sensibilització i la difusió.

En relació amb l’impacte a Facebook, 2.088 persones van indicar que els agradava la pàgina de #Nosiguisase; 2.030 persones la seguien i tenia 346 fans (304 de les Balears, 39 de la resta d’Espanya i 3 d’altres països).

A Instagram es va fer servir l’etiqueta #nosiguisase per difondre missatges preventius. Es van fer més de 50 publicacions des del perfil de la Conselleria de Salut i hi va haver molta interacció amb els ajuntaments i els casals de joves.

Enquestes

Segons la darrera enquesta sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari, ESTUDES 2016, l’edat d’inici del consum d’alcohol entre els joves és de 14 anys. Tot i que hi ha la percepció per part de la població que l’alcohol és la droga menys perillosa, el 79,2 % dels joves ha consumit alcohol alguna vegada en la vida; el 49,5% ha fet botellón en el darrer any i el 23,7% s’ha engatat en el darrer mes.

En aquest sentit, l’enquesta ESTUDES 2016 també revela que un 37,1 % dels joves consumeixen l’alcohol en els bars; un 57,9 % el compren alcohol als supermercats per ells mateixos, tot i que són menors de 18 anys, i un 25,5 % l’ha aconseguit a casa seva.

L’enquesta EDADES 2015, que engloba les persones en edat entre 15 i 64 anys, mostra que un 84,3 % ha consumit alcohol en el darrer any i que un 16,1 % s’ha emborratxat en els darrers 12 mesos, dins el tram d’edat de 15 a 34 anys.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 22/06/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

07/09/2018 - Continua la campanya #Nosiguisase per informar els joves sobre el consum d’alcohol a les festes populars.
*
29/06/2018 - L'alcohol i el tabac estan més estesos entre les al·lotes, segons l'enquesta d'ús de drogues a l'ensenyament secundari.
*27/06/2018 - La campanya #nosiguisase visitarà enguany el doble de municipis que l'any 2016.
*17/11/2017 - L’any passat es van atendre 1.770 persones per problemes vinculats amb l’abús d’alcohol.
*04/08/2016 - Presentació de les accions de la campanya #nosiguisase als municipis durant les festes populars
*15/07/2016 - El PADIB presenta la campanya #nosiguisase sobre la prevenció de consum abusiu d’alcohol a les festes populars.
*
27/04/2016 - Transferència de 262.183,17 euros a Balears per a la lluita contra les drogues.