Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Sis persones han estat afectades per un cop de calor des del passat 1 de juny

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Sis persones han estat afectades per un cop de calor a les Illes Balears des del passat 1 de juny. La majoria forma part dels col·lectius de risc: tres són homes que varen estar exposats a l’ambient calorós per motius laborals i dos són dones de 65 anys o més.

Cinc dels afectats varen ser atesos als hospitals públics de les Illes Balears (dos a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, un a l’Hospital de Manacor, un a l’Hospital Can Misses, i un a l’Hospital de Formentera) i l’altre al centre de salut Escola Graduada de Palma.

Les dades relatives a pacients afectats per cops de calor són de notificació obligatòria i són recollides pel Servei d’Epidemiologia que depèn de la Direcció General de Salut Pública. Aquestes dades es registren en els mesos en què habitualment es produeix un nivell elevat de les temperatures, concretament de l’1 de juny al 15 de setembre.

Cop de calor

El cop de calor és una situació que pot ser greu, en la qual la temperatura corporal arriba als 40 ºC i el cos no pot reduir-la de manera eficaç. És causat per la permanència prolongada en ambients molt calorosos o per fer una activitat física intensa quan fa molta calor.

Les persones que tenen més risc de ser afectades per un cop de calor són les majors de 65 anys (i més si viuen totes soles i/o són dependents), els nadons i els infants petits, les persones amb malalties cròniques (cardiovasculars, respiratòries, diabetis, obesitat...) i/o amb determinades medicacions (antidepressius, diürètics, antihipertensius...), els treballadors i les treballadores en ambients calorosos, i les persones que fan exercici físic intens en les hores de més calor.

Es reconeix per l’aparició de símptomes com una temperatura molt elevada, pell envermellida, calenta i seca; pols accelerat i respiració ràpida, rampes, mal de cap, nàusees i/o vòmits, somnolència i molta set. També hi pot haver confusió, convulsions i pèrdua de coneixement (que de vegades és el primer símptoma en adults grans).

Es pot trobar més informació al web de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut i Consum.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/07/2019

[Foto: Govern de les Illes Balears]