Categoria: Salut ambiental

Tres arenals de Mallorca se sumen a la xarxa de platges sense fum

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tres arenals de Mallorca s’han sumat ja a la xarxa de platges sense fum, tal com van informar les conselleries de Salut i Consum i de Medi Ambient i Territori durant l’acte de senyalització a Cala Estància, a Palma. Les altres dues zones s’ubiquen a Cala Anguila, en el municipi de Manacor, i Sant Joan a Alcúdia.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir que van visitar Cala Estància acompanyats de la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Palma, Elena Navarro, van destacar la importància de la iniciativa impulsada per la Direcció General de Salut Pública, que té per objecte promoure els hàbits saludables i sensibilitzar la població sobre la importància de no deixar residus en els espais naturals. Així mateix, han animat els ajuntaments costaners de les Illes Balears a adherir-s’hi de manera voluntària.

Patricia Gómez va aprofitar per recordar els efectes negatius de fumar i va destacar que el tabac és la causa directa de nombroses patologies com el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o malalties cardiovasculars, i és un agreujant d’altres malalties.

Per això, ha valorat la creació de la xarxa de platges sense fum: “L’objectiu és ampliar els espais lliures de fum a la nostra comunitat i que la gent sigui conscient de la importància d’abandonar un hàbit perjudicial i d’adoptar un estil de vida saludable”. Així mateix, va afegir que aquesta mesura evitarà el perill que suposen les llosques per als infants petits que juguen a l’arena, els quals se les poden empassar accidentalment.

La iniciativa, que es posa en marxa de manera pilot, és voluntària, i els ajuntaments poden decidir quina part del litoral s’adhereix a la xarxa. Poden ser platges senceres o trams de platja, que seran llocs on no es podrà fumar.
Després, hauran de vetllar perquè en aquests indrets no es fumi, si bé la policia local no podrà sancionar els fumadors, ja que no infringeixen cap normativa. “La idea és conscienciar la població en positiu, apel·lant a la responsabilitat i al respecte i no a les normes o sancions”, ha dit Gómez.

A més, el 2018, Cala Estància va obtenir una qualificació d’excel·lent en el control oficial que es fa d’acord amb el Reial decret 1341/2007, d’11 d’octubre, sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany.

El conseller Miquel Mir va incidir en la repercussió positiva que la xarxa de platges sense fum pot tenir en l’entorn natural ja que les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només en cal una per contaminar 8 litres d’aigua. A més a més, les substàncies que componen els cigarrets, com ara el quitrà, el plom, el mercuri, l’amoníac, la nicotina o l’arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i que es pot torbar fins a 10 anys a descompondre’s. D’aquesta manera, contaminen l’arena a través de la cendra polvoritzada i transportada per l’aire, l’aigua i les mateixes espècies marines. Cal recordar que s’han trobat llosques en els estómacs d’aus i tortugues.

L’article 22 de la Llei de residus i sòls contaminats, que parla sobre les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la condició de perillositat dels residus, disposa que les administracions de les Illes Balears, en l’àmbit de les competències pròpies i a l’efecte d’assolir un major grau de prevenció en la generació dels residus, han d’adoptar, entre d’altres, la mesura següent: incorporar en les ordenances municipals mesures de prevenció i minimització de l’abandonament de residus a la costa, com ara les llosques de tabac, els envasos, objectes oxidats i altres d’ús habitual a les platges.

A banda dels motius de salut i mediambientals, la xarxa de platges sense fum vol millorar la convivència en la gestió de les platges, ja que les platges brutes generen malestar en les famílies, sobretot si hi van amb infants, i des del punt de vista turístic cada vegada es valoren més les platges sense fum com a reclam d’un turisme familiar i que la brutor genera més despeses en neteja.

Sol·licitud formal, pàgina web i material gràfic

Aquesta mesura va acompanyada d’un material informatiu i gràfic que s’ha enviat a tots els ajuntaments de les Illes per tal que puguin donar a conèixer la iniciativa a la població. Així mateix, hi ha una pàgina web, en la qual s’indiquen les platges adherides perquè la ciutadania sàpiga quines són. Els ajuntaments que s’hi vulguin adherir han de fer la sol·licitud a la Direcció General de Salut Pública i difondre-la des de la pagina pròpia de l’ajuntament.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/07/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*17/07/2019 ultimahora.es - Cala Estància, Cala Anguila y Sant Joan, primeras playas sin humo de Mallorca.

Notícies relacionades a Infosalut
*23/08/2019 - La xarxa de 'Platges sense Fum' incorpora quatre nous espais.