Categoria: Seguretat alimentària

Advertiment en relació amb el consum del 2,4-dinitrofenol (DNP)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2,4-dinitrofenol (DNP) va ser descobert a la dècada dels 30, als EUA, conferint-li l'ús de medicament aprimador, però a causa dels seus efectes adversos greus i mortals va ser prohibit als EUA i al Regne Unit.

El producte químic 2,4-dinitrofenol es ven a través d'Internet a persones que realitzen dietes aprimadores i a culturistes. Aquest producte químic industrial ha causat malalties severes i morts a diversos països en els últims 2-3 anys.

Recentment s'ha produït una mort al Regne Unit pel consum d'aquest producte, per aquest fet i atesa la seva venda continuada, la Interpol ha emès una alerta internacional, amb l'objectiu de prevenir, animant les autoritats nacionals a prendre les mesures de protecció oportunes per als consumidors.

Encara que no és un medicament autoritzat, es ven àmpliament per Internet, presentant-se com a pols groga o cristalls, en càpsules i en crema, utilitzant diversos noms, com per exemple "quemagrasas".

Entre els seus efectes tòxics més corrents es troben els següents: confusió, agitació, coma, convulsions, hipertèrmia, taquicàrdia, sudoració i taquicàrdia i col·lapse cardiovascular. En cas d'intoxicació, no hi ha cap antídot.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) suggereix que les autoritats sanitàries desenvolupin les accions següents:

  1. Avisar la població en general a través de les pàgines web, mitjans de comunicació i xarxes socials que els productes que contenen DNP no s'han de prendre, ingerir o aplicar en el cos perquè són tòxics.
  2. Alertar el personal mèdic, els centres de tractament d'intoxicacions i els farmacèutics sobre aquests productes i requerir la notificació dels casos deguts a efectes adversos a les autoritats sanitàries competents.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Consum. Servei de Seguretat Alimentària. 02/06/2015]

Fvasconcellos / Dinitrophenol 3D / CC BY­ND 2.0]