Categoria: Seguretat alimentària

Confirmada la presència de toxina butolínica en un lot de mongetes blanques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre Nacional d'Alimentació de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) ha confirmat la presència de la toxina butolínica en el lot L-146-16 de mongeta blanca cuita de la marca BONPREU, envasat per Germans Cuevas, S.A, en pot de vidre de 400 grams, amb data de consum preferent 31/12/2021, i distribuït a Balears sota la marca IFA Eliges.

La Direcció General de Salut Pública informa que aquest producte ha estat distribuït a Eivissa i Manacor i, a pesar que va ser retirat dels supermercats la setmana passada, hi ha envasos no localitzats en mans de consumidors, per la qual cosa fa una crida urgent a la població perquè s'abstinguin de consumir-ho. Es recomana retornar l'envàs a l'establiment en el qual ha estat adquirit. 

Si ja s'han consumit i presenten manifestacions digestives, oculars o fatiga, han d'acudir al servei d'urgències.

Cal recordar que dos bombers han estat hospitalitzats a Girona després de compartir un menjar en què hi havia aquest producte.

El botulisme és una intoxicació poc freqüent però greu, que s'associa amb la producció d'una toxina en alguns aliments en els quals s'han desenvolupat determinades bacteries del gènere Clostridium.

S'associa normalment amb aliments en conserva esterilitzats de manera incorrecta i amb altres tipus d'aliments en els quals no es respecten les condicions de conservació en refrigeració i es mengen sense cuinar.

Els signes de la intoxicació poden aparèixer entre 12 i 36 hores després de la ingesta de l'aliment contaminat, tot i que hi ha casos descrits a les 2 hores i fins i tot als 8 dies.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 04/07/2016]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]

Notícies relacionades a Infosalut
*04/07/2016 - Salut Pública retira diversos lots de mongetes i bacallà esqueixat.