Categoria: Estudis i projectes

Influència del sexe, edat i raça en esdeveniments coronaris i fallada cardíaca en pacients amb DM i SCA

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre la influència del sexe, edat i raça en esdeveniments coronaris i fallada cardíaca en pacients amb diabetis i síndrome coronària postaguda. També hi han participat diferents centres internacionals.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Influence of sex, age and race on coronary and heart failure events in patients with diabetes and post-acute coronary syndrome" a la revisa Clinical Research in Cardiology.

Les dones, pacients majors i grups ètnics no-blancs experimenten una substancial proporció de síndromes coronàries agudes (SCA), encara que han estat poc representats històricament en els assaigs clínics aleatoris (ACA) sobre SCA. Es varen estudiar pacients amb diabetis tipus 2 en un assaig post SCA (EXAMINE) per avaluar la influència del sexe, edat i raça en esdeveniments cardiovasculars adversos majors (ECAM) i esdeveniments amb fallada cardíaca.

Es van avaluar les diferències en les característiques basals i el respectiu criteri de valoració compost de mort cardiovascular, infart de miocardi no mortal o accident cerebrovascular no mortal (MACE) i mort cardiovascular o hospitalització per insuficiència cardíaca (esdeveniments d'IC) per subgrups en una cohort de pacients post-SAC amb diabetis, utilitzant models de regressió de Cox no ajustats i ajustats.

Els pacients majors, dones i pacients no blancs amb diabetis que són post-SCA sovint estan poc representats en els ACA. El risc d'esdeveniments de fallada cardíaca eren superiors en gent gran i pacients no blancs, amb tendència a la significació en les dones, mentre que només els pacients que no eren de raça blanca (i no les dones ni els pacients de més edat) presentaven un major risc de MACE. Els futurs assaigs haurien d'enriquir la inclusió d'aquestes persones en risc.

Referència de l'article
Rossello X, Ferreira JP, Caimari F, Lamiral Z, Sharma A, Mehta C, et al. Influence of sex, age and race on coronary and heart failure events in patients with diabetes and post-acute coronary syndrome. Clin Res Cardiol. Abr 2021. doi: 10.1007/s00392-021-01859-2. PubMed PMID:33929598.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant / CC BY-NC-SA 4.0]