Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de supervivència en investigació cardiovascular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en aquesta revisió, que estableix una guia pràctica de les anàlisis de supervivència i la seva aplicació en l'estudi de les malalties cardiovasculars. També hi han participat el Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), la Facultat de Medicina de la UIB, el Medical Statistics Department de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, el Servei de Cardiologia i l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (I): lo esencial", publicat a la Revista Española de Cardiología.

Aquesta revisió estableix una guia pràctica que comprèn els conceptes bàsics de les anàlisis de supervivència i la seva aplicació en l'estudi de les malalties cardiovasculars, si bé gran part del contingut pot extrapolar-se a altres branques de la medicina. Aquest és el primer de dos articles acadèmics que posen les bases per abordar les principals qüestions metodològiques emprades en estudis de supervivència, i guien al lector des de les anàlisis més bàsiques fins a les més complexes. Aquesta revisió se centra en el tipus i la forma de les dades de supervivència, així com en els mètodes estadístics més emprats, com les proves no paramètriques, paramètriques i semiparamètriques. La interpretació i la valoració de la idoneïtat de tals mètodes, així com els seus avantatges i inconvenients, s'il·lustren amb estudis de l'àmbit de les malalties cardiovasculars. L'article conclou aportant un conjunt de recomanacions per a guiar l'estratègia de l'anàlisi de supervivència, tant en el context d'un assaig clínic aleatoritzat com en el d'estudis observacionals. En la segona revisió s'abordaran temes com el model de riscos competitius, el model d'esdeveniments recurrents i els models multiestat.

Referència de l'article

Rossello X, González-Del-Hoyo M. Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (I): lo esencial. Rev Esp Cardiol. 2021;S1885-5857(21)00181-X. doi: 10.1016/j.rec.2021.06.003. PubMed PMID: 34215548.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent esperant el semàfor/ CC BY-NC-SA 4.0]