Categoria: Estudis i projectes

Dissecció del paper de les cèl·lules mare mesenquimals en la fibrosi pulmonar idiopàtica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigacio Sanitaria Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre la dissecció del paper de les cèl·lules mare mesenquimals en la fibrosi pulmonar idiopàtica. També hi han participat diferents centres internacionals líders en la investigació de malalties pulmonars cròniques.

Aina Martin Medina, investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Dissecting the Role of Mesenchymal Stem Cells in Idiopathic Pulmonary Fibrosis: Cause or Solution" a la revista Frontiers in Pharmacology.

La fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) és una de les formes més agressives de pneumònies intersticials idiopàtiques, caracteritzada per fibrosi crònica i progressiva que comporta una alteració de l'arquitectura del pulmó, un deteriorament funcional pulmonar, una fallada respiratòria progressiva i una alta mortalitat (la mitjana de supervivència són tres anys després del diagnòstic). Entre els mecanismes associats amb l'inici i progressió de la malaltia, es va hipotetitzar que els pulmons amb FPI es podrien veure afectats per un dèficit regeneratiu de l'epiteli alveolar o per una desregularització dels mecanismes de reparació en resposta al dany alveolar i vascular. Aquest darrer podria estar relacionat amb la disfunció progressiva i esgotament de les cèl·lules mare residents amb un procés de senescència cel·lular i tissular. El paper de les cèl·lules mare mesenquimals (MSC) residents en el pulmó tant en l'homeòstasi com en la patogènia pulmonar encara és un tema de debat. Encara que les MSC residents poden desenvolupar un paper fonamental en la reparació pulmonar, també estan implicades en els processos de senescència cel·lular i envelliment tissular amb pèrdua de potencial regeneratiu pulmonar. A més, les MSC tenen propietats immunomoduladores i poden secretar factors antifibròtics. Així doncs, les MSC obtingudes d'altres fonts administrades sistemàticament o directament en el pulmó s'han investigat per a la reparació epitelial pulmonar i s'han explorat com a teràpia potencial per al tractament de malalties pulmonars, inclosa la FPI. Donades aquestes múltiples funcions potencials de lesMSC, aquesta revisió té com a objectiu dilucidar tant el paper de les MSC pulmonars residents en la patogènesi de la FPI com el paper de les MSC administrades d'altres fonts per a possibles teràpies de la FPI.

Referència de l'article
Samarelli AV, Tonelli R, Heijink I, Martin Medina A, Marchioni A, Bruzzi G, et al. Dissecting the Role of Mesenchymal Stem Cells in Idiopathic Pulmonary Fibrosis: Cause or Solution. Front Pharmacol. 2021 ;12:692551. doi: 10.3389/fphar.2021.692551. PubMed PMID: 34290610.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]