Categoria: Institucions sanitàries

La UBS de Sant Joan estarà finalitzada al segon semestre de 2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La nova Unitat Bàsica de Salut (UBS) de Sant Joan ja ha iniciat les obres de construcció amb la previsió que estiguin finalitzades al segon semestre de 2023.

Així ho va manifestar la presidenta del Govern, Francina Armengol, a l’acte de col·locació de la primera pedra que es va dur a terme a les obres de la nova unitat bàsica, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; del batle de Sant Joan, Francesc Mestre, i de la directora de Gestió i Recursos Humans del Servei de Salut, Mar Rosselló.

La Unitat Bàsica de Salut de Sant Joan disposarà d’una consulta de medicina familiar, una d’infermeria, una de pediatria i una sala de cures. El nou edifici també tindrà vestíbul, recepció, tres sales d’espera, zona d’admissió i arxiu. Amb tot això es resoldran els problemes derivats de l’antiguitat del centre actual, com ara les barreres arquitectòniques o els problemes de climatització.

El projecte de la nova Unitat Bàsica de Salut (UBS) de Sant Joan consisteix a esbucar l’edifici actual i construir el nou al mateix lloc, però eliminant l’elevació actual del terreny i construint la nova edificació en el nivell més baix del solar, amb una millora substancial en l’accessibilitat. A més, la nova Unitat Bàsica de Salut doblarà la superfície destinada a equipament i serà més accessible per a la població. La nova edificació suposarà una millora de la qualitat assistencial que s’ofereix a la població amb unes instal·lacions que passen de 120 m² a 260 m².

Les obres de construcció, pressupostades en 570.641,14 €, tenen un termini d’execució de 12 mesos comptadors des de la signatura de l’acta de comprovació del replanteig, que es va signar al mes de setembre.

La Unitat Bàsica de Salut de Sant Joan pertany a la zona bàsica de salut de Vilafranca, juntament amb el Centre de Salut Ses Roques Llises, a Vilafranca, i les unitats bàsiques de salut de Petra, de Porreres, d’Ariany i de Montuïri. Atén un total de 1.656 targetes sanitàries amb una plantilla d’un metge de família, un infermer, un pediatre i un auxiliar administratiu.

La consellera va explicar que la construcció d’aquesta UBS forma part del Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària que va posar en marxa el Servei de Salut per millorar i renovar els centres de salut i les unitats bàsiques de salut, cosa que suposa una inversió de 16 milions d’euros i actuacions de reforma o nova construcció a 13 centres de salut i a 10 unitats bàsiques de salut. Aquest Pla s’emmarca dins una estratègia global per potenciar l’atenció primària.

300 milions d’euros d’inversions en infraestructures hospitalàries i d’atenció primària

A hores d’ara, la Conselleria du a terme projectes i inversions per un valor de 300 milions d’euros a totes les illes, que suposen 3.000 llocs de treball directes i indirectes. Al voltant de 200 milions d’euros es destinen a la creació, l’ampliació o la reforma d’infraestructures hospitalàries i, la resta, a la construcció i la remodelació de centres de salut i unitats bàsiques, així com noves bases del 061.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a la reconversió de l’Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari Bons Aires; a l’ampliació de l’Hospital de Manacor; a la construcció de les noves urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca, i a la reforma de l’Hospital General de Palma.

A Menorca, destaca la reforma de l’Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d’euros a Can Misses.

Quant a l’atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a diversos projectes, entre els quals destaquen el centre de salut d’Artà, les noves unitats bàsiques de Consell, Santa Margalida, Montuïri i Sant Joan, així com les obres de construcció dels centres de primària Bons Aires i Son Ferriol, a Palma, i el centre de salut de Pollença. També es duen a terme remodelacions puntuals a centres com ara Pere Garau i Emili Darder.

A Menorca, hi ha en marxa el projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, amb 7,7 milions d’euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb 2,6 milions d’euros, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, amb prop de 3 milions d’euros.

Així mateix, hi ha en projecte la primera casa de naixements extrahospitalaris d’Espanya, devora Son Espases, amb una inversió estimada d’1,2 milions d’euros.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 3/01/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]