Categoria: Estudis i projectes

Les representacions emocionals de l'espai varien en funció de l'afecte i la sensibilitat interoceptiva de les persones

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un article sobre com les representacions emocionals de les persones respecte del seu entorn estan determinades per la naturalitat dels llocs i pel seu estat afectiu i la seva sensibilitat interoceptiva.

Alejandro Gálvez Pol, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació d'un article amb el títol "Emotional representations of space vary as a function of peoples’ affect and interoceptive sensibility" a la revista Scientific Reports.

La majoria de les investigacions sobre la representació de l'espai per part de les persones s'han centrat en l'avaluació i la navegació espacial. Però l'espai és quelcom més que la navegació i l'avaluació: les persones tenen diferents experiències emocionals en distints llocs, cosa que crea representacions de l'espai tenyides d'emoció. Se sap poc sobre la representació emocional de l'espai i els factors que la conformen. El propòsit d'aquest estudi va ser desenvolupar una metodologia gràfica per a estudiar la representació emocional de l'espai i algunes de les característiques ambientals (no naturals vs. naturals) i personals (estat afectiu i sensibilitat interoceptiva) que la modulen. Es varen entregar als participants mapes en blanc de la regió en què vivien i se'ls va demanar que aplicassin una ombra als llocs en què tenien records feliços/tristos i als que volien anar després del tancament de la COVID-19. Els participants també varen completar autoinformes sobre l'estat afectiu i la sensibilitat interoceptiva. Adaptant els mètodes d'anàlisi de dades de neuroimatge, vàrem examinar els píxels ombrejats per a quantificar on i com es representen les emocions fortes en l'espai. Els resultats varen revelar que els records feliços s'associaven sistemàticament amb ubicacions espacials similars. Emperò, aquesta resposta cartogràfica variava en funció de l'estat afectiu i la sensibilitat interoceptiva dels participants. Determinades regions es varen associar amb records més feliços en els participants amb un estat afectiu més positiu i la sensibilitat interoceptiva era major. Els mapes de records feliços, els llocs desitjats per a visitar després del tancament i les regions en què els participants tenien records més feliços en funció de l'afecte positiu i la sensibilitat interoceptiva es varen superposar significativament amb els entorns naturals. Aquests resultats suggereixen que les representacions emocionals de les persones respecte del seu entorn estan determinades per la naturalitat dels llocs i pel seu estat afectiu i sensibilitat interoceptiva.

Referència de l'article
Galvez-Pol A, Nadal M, Kilner JM. Emotional representations of space vary as a function of peoples’ affect and interoceptive sensibility. Sci Rep. 8 setembre 2021;11(1):16150. doi: 10.1038/s41598-021-95081-9. PubMed PMID: 34373488.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones passejant a un jardí / CC BY-NC-SA 4.0]