Categoria: Estudis i projectes

Ús de vaginoplàstia sigmoidea laparòscòpica per al tractament de la disfòria de gènere

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Càncer Colorrectal de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en una nota tècnica sobre l'ús de vaginoplàstia sigmoidea laparòscòpica per al tractament de la disfòria de gènere. També hi han participat l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe i l'Hospital Lluis Alcanyis de Xativa.

Álvaro García-Granero, cirurgià de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Gender dysphoria: laparoscopic sigmoid vaginoplasty. Another utility of indocyanine green" a la revista Colorectal Disease.

La disfòria de gènere és el desacord entre el gènere de naixement i aquell amb el qual el pacient s'identifica. Per al seu maneig és obligatori comptar amb un equip multidisciplinari. La cirurgia de confirmació de gènere amb penjall cutani penoscòpic és el procediment d'elecció, i la vaginoplàstia sigmoide és una alternativa factible. Les noves tecnologies i l'ajuda de la fluorescència verda d'indocianina (ICG) poden ajudar a garantir una correcta vascularització de la neovagina. L'objectiu d'aquest treball és presentar la tècnica quirúrgica de la vaginoplàstia sigmoide laparoscòpica assistida per ICG.

Es presenten dos pacients amb disfòria de gènere i antecedents d'estenosis de la vaginoplàstia amb penjall cutani penoscòpic. Es va realitzar una vaginoplàstia sigmoide per via laparoscòpica. Es va iniciar el procediment amb la mobilització i secció de 30 cm de còlon sigmoide, lligadura selectiva dels gots assistida per ICG, rotació sigmoide de 180°, exterioritzada en posició antiperistàltica, construcció d'anastomosis colovestibular i fixació del promontori. Acabem el procediment amb la construcció d'una ileostomia virtual i la col·locació d'un drenatge.

La vaginoplàstia sigmoide és un procediment segur i factible. La GIC té un gran valor, contribuint a la lligadura selectiva dels gots, permetent la rotació sigmoide de 180° i garantint la irrigació de la neovagina.

Referència de l'article
Flor‐Lorente B, Rosciano JG, Pérez‐Pérez T, Sancho‐Muriel J, García‐Granero Á, Nohales‐Alfonso FJ, et al. Gender dysphoria: laparoscopic sigmoid vaginoplasty. Another utility of indocyanine green. Color Dis. Nov 2021. doi: 10.1111/codi.15952. PubMed PMID: 34653305.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones agafant aigua / CC BY-NC-SA 4.0]