Categoria: Estudis i projectes

Propietats antivirals i antibacterianes dels floroglucinols

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i membres del CIBEROBN ha participat en la publicació d'una revisió de derivats naturals i (semi) sintètics amb potencial d'interès terapèutic sobre les propietats antivirals i antibacterianes dels floroglucinols.

Antoni Sureda investigador del grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Antiviral and antibacterial properties of phloroglucinols: a review on naturally occurring and (semi)synthetic derivatives with potential therapeutic interest" a la revista Critical Reviews in Biotechnology.

El cloroglucinol i els compostos derivats constitueixen una enorme classe de metabòlits secundaris àmpliament distribuïts en plantes i algues marrons. S'ha associat a aquesta classe de compostos una àmplia gamma d'activitats biològiques, com a antioxidants, antiinflamatòries, antimicrobianes i anticancerígenes. En aquesta revisió, s'han analitzat les dades disponibles sobre la capacitat antiviral i antibacteriana dels floroglucinols. Alguns d'aquests compostos i derivats mostren importants propietats antimicrobianes in vitro. Els cloroglucinols han demostrat ser eficaços contra virus, com el virus de la immunodeficiència humana (VIH), l'herpes o l'enterovirus, i les dades preliminars obtingudes mitjançant anàlisis d'acoblament suggereixen que poden ser eficaços contra la SARS-CoV-19. Així mateix, alguns derivats dels floroglucinols han mostrat efectes antibacterians contra diversos ceps bacterians, entre elles Bacilus subtilis i Staphylococcus aureus, i el desenvolupament (semi) sintètic de nous compostos ha donat lloc a floroglucinols amb una activitat biològica significativament major. No obstant això, l'ús terapèutic d'aquests compostos es veu obstaculitzat per l'absència d'estudis in vivo i l'escassetat d'informació sobre els seus mecanismes d'acció, per la qual cosa són necessaris nous esforços de recerca. Partint d'aquesta consideració, el nostre treball pretén recopilar les dades relatives a l'eficàcia dels derivats naturals i sintètics del cloroglucinol com a agents antivirals i antibacterians enfront de patògens humans, que s'han publicat durant les tres últimes dècades. La recopilació de resultats recollida en aquesta revisió representa una valuosa font d'informació actualitzada que potencialment ajudarà als investigadors en el desenvolupament de nous agents antimicrobians.

Referència de l'article
Peron G, López AM, Cabada-Aquirre P, Garay Buenrosto KD, Ostos Mendoza KC, Mahady GB, et al. Antiviral and antibacterial properties of phloroglucinols: a review on naturally occurring and (semi)synthetic derivatives with potential therapeutic interest. Crit Rev Biotechnol. 2023 Jan 2;1–18. doi: 10.1080/07388551.2022.2160695. PubMed PMID: 36593064.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Jarmoluk / Medicamentos / CC BY-SA 2.0]