Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de supervivència en investigació cardiovascular: metodologia estadística en situacions complexes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat la segona part de l'anàlisi de supervivència en investigació cardiovascular sobre metodologia estadística en situacions complexes. També hi ha participat l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (II): metodología estadística en situaciones complejas" a la revista Revista Española de Cardiología.

Aquesta revisió és la segona part de 2 articles sobre metodologia estadística. En el primer, es descrivien els conceptes bàsics de l'anàlisi de supervivència i els mètodes estadístics més comunament utilitzats i s'aportava un conjunt de recomanacions per a ajudar a establir una estratègia d'anàlisi de supervivència, tant en el context d'un assaig clínic aleatoritzat com en el d'un estudi observacional. En aquest segon article, s'introdueixen el model estratificat de Coix i ho modelo de fragilitat i s'il·lustra ho esbiaixo de temps immortal secundari a una avaluació errònia de variables dependents del temps. Per a abordar el problema de l'existència de múltiples esdeveniments clínics, s'introdueixen diferents aproximacions estadístiques, com l'anàlisi de riscos competitius, els models multiestat i ho modelo d'esdeveniments recurrents. Tots ells s'il·lustren amb exemples del camp cardiovascular, i es resumeixin els principals avantatges i limitacions de cadascun dels mètodes estadístics. Por última, es presenten algunes consideracions generals sobre mètodes estadístics alternatius, amb assumpcions menys restrictives, com el mètode win ràtio, el temps de supervivència mig restringit i el modelo de temps d'esdeveniment accelerat.

Referència de l'article
Rossello X, González-Del-Hoyo M. Análisis de supervivencia en investigación cardiovascular (II): metodología estadística en situaciones complejas. Rev Española Cardiol. 2021 Sep; doi: 10.1016/j.recesp.2021.06.027. PubMed PMID: 34326022.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent gran / CC BY-NC-SA 4.0]