Categoria: Estudis i projectes

Associació entre la resistència antibiòtica en infeccions adquirides a la UCI a Espanya, Itàlia i Portugal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears ha participat en un estudi sobre l'associació entre la resistència antibiòtica en infeccions adquirida a la unitat de medicina intensiva a Espanya, Itàlia i Portugal. També hi han participat la Universitat Pompeu Fabra, la University of Zurich, la University of Catania i el GISIO-SItI: Italian Study Group of Hospital Hygien-Italian Society of Hygiene.

Carlos Campillo-Artero, metge del Servei de Salut de les Illes Balears, va participar en la publicació de l'article amb el títol "Association between antibiotic resistance in intensive care unit (ICU)-acquired infections and excess resource utilization: Evidence from Spain, Italy, and Portugal" a la revista Infection Control & Hospital Epidemiology.

Les infeccions adquirides a les unitats de vigilància intensiva (UCI) per bacteris resistents als antibiòtics s'han associat a importants costos sanitaris i econòmics. A més, el sud d'Europa ha registrat històricament alts nivells de resistència als antimicrobians.

Es va estimar la càrrega econòmica atribuïble de les infeccions adquirides en l'UCI a causa de bacteris resistents, basant-se en l'excés d'estada hospitalària (EEH) en una mostra seleccionada de països del sud d'Europa.

S'estudia una cohort de pacients adults ingressats en l'UCI que van desenvolupar una infecció adquirida en l'UCI relacionada amb un procediment invasiu en una mostra d'hospitals espanyols, italians i portuguesos entre 2008 i 2016, utilitzant dades de The European Surveillance System (TESSy) publicats pels European Centers for Disease Control (ECDC). Es va analitzar l'associació entre les infeccions per bacteris resistents als antibiòtics seleccionades d'importància per a la salut pública i l'excés d'EEH fent servir mètodes de regressió, aparellament i temps d'esdeveniment. Es van controlar diversos factors de confusió, així com els biaixos dependents del temps.

També es va calcular la càrrega econòmica associada a l'excés d'utilització de recursos per a cada país seleccionat. Les infeccions adquirides en l'UCI associades a bacteris resistents als antibiòtics s'associen substancialment amb un augment del 15% en l'excés de pèrdues de vida i utilització de recursos en 3 països del sud d'Europa. No obstant això, el fet de no controlar adequadament els factors de confusió significatius infla les estimacions en ∼2,5 vegades.

Referència de l'article
Serra-Burriel M, Campillo-Artero C, Agodi A, Barchitta M, López-Casasnovas G. Association between antibiotic resistance in intensive care unit (ICU)–acquired infections and excess resource utilization: Evidence from Spain, Italy, and Portugal. Infect Control Hosp Epidemiol. 2021;1–8. doi: 10.1017/ice.2021.429. PubMed PMID: 34657648.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Calleamanecer / ICU IV 1 / CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported]