Categoria: Estudis i projectes

Diferències de sexe i edat en l'associació amb la MFGNA amb els factors cardiometabòlics de risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Research Group on Global Health and Human Development de l'IdISBa i la Universitat de les Illes Balears; i el Servei de Riscos Laborals de l'IB-Salut han publicat un estudi transversal sobre sobre les diferències de sexe i edat en l'associació amb la malaltia de fetge gras amb els factors cardiometabòlics de risc. També hi han participat el CIBERESP i ADEMA.

Sergio Fresneda, Manuela Abbate, Carla Busquets-CortésAina M Yáñez, investigadores del Research Group on Global Health and Human Development de l'IdISBa; Arturo López-González, metge de riscos laboral de l'IB-Salut i investigador del Research Group on Global Health and Lifestyle de l'IdISBa; i Miquel Bennasar-Veny, investigador del Research Group on Global Health and Human Development de l'IdISBa i membre del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública, han publicat l'article amb el títol "Sex and age differences in the association of fatty liver index-defined non-alcoholic fatty liver disease with cardiometabolic risk factors: a cross-sectional study" a la revista Biology of Sex Differences.

A pesar la gran evidència acumulada sobre els factors de risc epidemiològics sobre la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA), l'evidència sobre les diferències entre sexe i edat encara és insuficient. Aquest estudi transversal volia investigar les possibles diferències per sexe en la prevalença del MFGNA FLI-definit així com en la seva associació amb factors de risc comuns entre diferents grups d'edat, en una gran mostra d'adults treballadors espanyols.

Els homes presentaren una major prevalença de la MFGNA que les dones a tots els intervals d'edat, així com un pitjor perfil cardiometabòlic i un major risc cardiovascular. A pesar d'això, l'associació entre MFGNA FLI-definit i diabetis o hipertensió va ser significativament més fort en dones que en homes, segurament indicava que la presència de l'estat dismetabòlic podria afectar a les dones més que als homes en relació amb els resultats del fetge.

Referència de l'article
Fresneda S, Abbate M, Busquets-Cortés C, López-González A, Fuster-Parra P, Bennasar-Veny M, et al. Sex and age differences in the association of fatty liver index-defined non-alcoholic fatty liver disease with cardiometabolic risk factors: a cross-sectional study. Biol Sex Differ. 2022 Nov 4;13(1):64. doi: 10.1186/s13293-022-00475-7. PubMed PMID: 36333736.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella / CC BY-NC-ND 2.0]