Categoria: Estudis i projectes

Impacte de la microbiota intestinal en l'envelliment cerebral

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) junt amb la Universitat de les Illes Balears han publicat un estudi sobre l'impacte de la microbiota intestinal en l'envelliment cerebral.

María Fiorella Sarubbo, investigadora de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; David Moranta, Silvia Tejada, Manuel Jiménez i Susana Esteban, investigadores i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Impact of Gut Microbiota in Brain Ageing: Polyphenols as Beneficial Modulators" a la revista Antioxidants.

L'envelliment cerebral és un procés fisiològic complex que inclou diversos mecanismes. Es caracteritza per la disfunció neuronal/glial, les alteracions de la vasculatura i les barreres cerebrals i el declivi dels sistemes de reparació cerebral. Aquests trastorns es desencadenen per un augment de l'estrès oxidatiu i un estat proinflamatori, sense sistemes antioxidants i antiinflamatoris adequats, com ocorre en etapes joves de la vida. Aquest estat es coneix com a inflammaging. La microbiota intestinal i l'eix intestí-cervell (GBA en anglès) s'han associat amb la funció cerebral, en una comunicació bidireccional que pot provocar la pèrdua o guany de funcionalitat del cervell. També existeixen factors intrínsecs i extrínsecs amb capacitat per a modular aquesta connexió. Entre els factors extrínsecs, els components de la dieta, principalment components naturals com els polifenols, són els més reportats. S'han descrit els efectes beneficiosos dels polifenols en l'envelliment cerebral, principalment a causa de les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, incloent-hi la modulació de la microbiota intestinal i la GBA. L'objectiu d'aquesta revisió va ser, seguint la metodologia canònica per a una revisió de l'estat de la tècnica, compondre el panorama existent d'evidències sobre l'impacte de la microbiota intestinal en l'envelliment i la seva modulació per polifenols com a molècules beneficioses contra l'envelliment cerebral.

Referència de l'article
Sarubbo F, Moranta D, Tejada S, Jiménez M, Esteban S. Impact of Gut Microbiota in Brain Ageing: Polyphenols as Beneficial Modulators. Antioxidants (Basel, Switzerland). 2023 Mar 26;12(4). doi: 10.3390/antiox12040812. PubMed PMID: 37107187.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Virguti55 / Flora_intestinal / CC BY-NC-ND 2.0]