Categoria: Estudis i projectes

Lectura de la tesi de Rosa Llobera Cifre

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Rosa Llobera Cifre, comare d'Atenció Primària de Mallorca, va presentar la seva tesi doctoral "Atenció respectuosa a la dona en procés reproductiu. Prevenció i detecció de la violència obstètrica".

La tesi l'ha dirigit la Dra. Victoria A. Ferrer Pérez, dins del Programa de doctorat en Estudis Interdisciplinaris de Gènere.

El procés d'institucionalització del seguiment d'embaràs, part i puerperi, ha derivat en una sobremedicalització de processos fisiològics, i a vegades pot suposar també una atenció obstètrica deshumanitzada. En les darreres dècades, els moviments a favor de l'atenció obstètrica respectuosa han propiciat que organismes internacionals i estatals reconeguin el problema i es portin a terme canvis legislatius, elaboració de recomanacions, guies, protocols, així com a altres iniciatives per garantir els drets de les dones, afavorir la humanització de l'atenció als processos reproductius, i concretament en els darreres anys, per a la visualització i eliminació de la Violència Obstètrica (VO). Per tal d'avançar en aquesta línia, i mitjançant tres estudis, la tesi realitza una anàlisi de l'atenció al procés reproductiu, valorant les dades sobre compliment dels estàndards recomanats, l'opinió professional, i la perspectiva de les dones que han patit VO.

8794El primer estudi permet conèixer el grau de compliment de les recomanacions que planteja l'Estratègia d'atenció al part normal (Ministeri de Sanitat, 2007) als centres hospitalaris públics de Balears. S'analitzaren les dades referents a l'atenció obstètrica i la seva adequació als estàndards, mitjançant un estudi descriptiu de la informació quantitativa del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD), i l'adequació dels protocols d'actuació. Es detectà que la taxa de cesària, parts instrumentats, episiotomies o ús d'epidural, presentaven diferències importants entre centres, així com que en general existia marge de millora i mancances referents als continguts i actualització d'alguns protocols. L'estudi dona resposta al problema de l'escassesa de dades sobre l'atenció obstètrica a les Illes, i permet quantificar determinats aspectes de millora de l'atenció obstètrica, posant el focus sobre aquesta, fet imprescindible per avaluar la situació i emprendre estratègies de millora.

Pel que fa al segon estudi recull l'opinió de les comares d'atenció primària i hospital del sistema sanitari públic de Balears, sobre l'atenció obstètrica en referència al tracte ofert, adequació de la pràctica clínica, i respecte als drets d'autonomia, informació i intimitat de les dones ateses. En ell s'assolí una elevada taxa de participació (80%), que denota implicació per a l'anàlisi i millora de l'atenció obstètrica. De l'opinió recollida, destaca el reconeixement d'una atenció obstètrica molts cops sobremedicalitzada, i a vegades deshumanitzada i poc respectuosa amb els drets de les dones ateses.

Per últim, per tal d’explorar en profunditat les percepcions, opinions i experiències de les dones que han patit VO, posant esment en les dimensions pròpies que la defineixen, es realitzà un estudi qualitatiu amb enfocament fenomenològic, que emfatitza l'experiència individual i descripció dels significats de les vivències de l'atenció rebuda. Donar veu a les dones que han patit VO, ens permet analitzar les dimensions que la conformen, i veure quines destaquen en els seus relats, i l’afecte d’aquesta en les seves vides, així com conèixer les implicacions de la pràctica clínica i l’acompanyament durant els processos reproductius, a més de visualitzar i contextualitzar la VO, dins un marc de gènere.

Referència de la tesi
Llobera Cifre R. Atenció respectuosa a la dona en procés reproductiu. Prevenció i detecció de la violència obstètrica [tesi doctoral]. Palma: Universitat de les Illes Balears; 2019.

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Universitat de les Illes Balears]