Categoria: Estudis i projectes

L’opipramol inhibeix la lipòlisi en adipòcits humans madurs de forma diferent a fàrmacs associats a alteracions de pes corporal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre la inhibició amb opipramol de la lipolisi en adipocits humans sense alterar l'ingesta de glucosa i diferent dels fàrmacs antipsicòtics i antidepressius amb efectes adversos sobre el control del pes corporal. També hi han participat diferents centres espanyols.

Josep Mercader, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Opipramol Inhibits Lipolysis in Human Adipocytes Without Altering Glucose Uptake and Differently From Antipsychotic and Antidepressant Drugs With Adverse Effects on Body Weight Control" a la revista Pharmaceuticals.

El tractament amb diferents medicaments antipsicòtics mostren una tendència a un guany de pes i complicacions diabètiques. Els mecanismes proposats pels quals els antipsicòtics atípics com olanzapina augmenten el pes corporal inclouen desregulacions centrals que condueixen a la hiperfàgia, així com un deteriorament de la lipòlisi, descrit a diversos tipus cel·lulars, però no a adipòcits humans. L'objectiu d'aquest article va ser comparar en adipòcits humans les alteracions de la lipòlisi per antipsicòtics (haloperidol, olanzapina, ziprasidona, risperidona), antidepressius (pargilina, fenelzina) o ansiolítics (opipramol).

Referència de l'article
Carpéné C, Les F, Mercader J, Gomez-Zorita S, Grolleau J-L, Boulet N, et al. Opipramol Inhibits Lipolysis in Human Adipocytes without Altering Glucose Uptake and Differently from Antipsychotic and Antidepressant Drugs with Adverse Effects on Body Weight Control. Pharmaceuticals (Basel). 2020;13(3). doi: 10.3390/ph13030041. PubMed PMID: 32151075.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: rana ossama / All the troubles lie on his shoulder / CC-by-sa-2.0]