Categoria: Estudis i projectes

Estudi MEDICHY

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca, l'Institut d'investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Àrea de Salut de Menorca han publicat una revisió sistemàtica sobre l'efectivitat de la intervenció multifactorial consistent en l'auto gestió de la medicació antihipertensiva, automesurament de la presió sanguínia, dieta hipocalòrica i baixa en sodi i exercisi físic en pacients amb hipertensió no controlada prenent 2 o més fàracs antihipertensius.

Fabián Unda Villafuerte, metge de medicina familiar i comunitària del CS Coll d'en Rabassa i investigador de l'IdISBa; Joan Llobera Cànaves i Alfonso Leiva, investigadors de la Unitat Docent Medicina Familiar i Comunitària d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; Patricia Lorente Montalvo, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Santa Ponça; María Lucía Moreno Sancho, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Son Cladera; Bartolomé Oliver Oliver, membre de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària; Patricia Bassante Flores, metgessa de medicina familiar i comunitària de la Unitat de Cures Pal·liatives; Andreu Estela Mantolan, metge de medicina familiar i comunitària del CS Dalt Sant Joan, Joan Pou Bordoy, metge de medicina familiar i comunitària del CS Camp Redó, Tomás Rodríguez Ruiz, Maties Torrent Quetglas i José María Coll Benejam, metges de medicina familiar i comunitària de l'Àrea de Salut de Menorca; Ana Requena Hernández, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Coll d'en Rabassa; Pilar D'Agosto Forteza, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra La Vileta; i Fernando Rigo Carratalà, metge de medicina familiar i comunitària del CS San Agustín; han publicat l'article amb el títol "Effectiveness of a Multifactorial Intervention, Consisting of Self-Management of Antihypertensive Medication, Self-Measurement of Blood Pressure, Hypocaloric and Low Sodium Diet, and Physical Exercise, in Patients With Uncontrolled Hypertension Taking 2 or More Antihypertensive Drugs: The MEDICHY Study" a la revista Medicine.

La pressió arterial alta és el principal factor de risc modificable per a malalties cardiovasculars i és associat amb una alta morbiditat i mortalitat i amb uns costs per a la salut significants per als individus i la societat. Però, menys de la meitat dels pacients amb hipertensió que reben tractament farmacològic tenen un control de la pressió sanguínia adequat. Les principals raons per això són la inèrcia terapèutica, manca d'adherència al tractament i un estil de vida poc saludable. El risc cardiovascular i mortalitat és major en pacients amb hipertensius que reben tractament però tenen un mal control de la pressió sanguínia.

Referència de l'article
Unda Villafuerte F, Llobera Cànaves J, Lorente Montalvo P, Moreno Sancho ML, Oliver Oliver B, Bassante Flores P, et al. Effectiveness of a multifactorial intervention, consisting of self-management of antihypertensive medication, self-measurement of blood pressure, hypocaloric and low sodium diet, and physical exercise, in patients with uncontrolled hypertension taking 2 or more antihypertensive drugs: The MEDICHY study. Medicine (Baltimore). 2020;99(17):e19769. doi: 10.1097/MD.0000000000019769. PubMed PMID: 32332617.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones / CC BY-NC-SA 4.0]