Categoria: Estudis i projectes

Ús de mineria de dades en l'establiment d’intervals de referència ajustats a l’edat per a l’hormona paratiroide

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Laboratori Mèdic de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre l'ús de mineria de dades en l'establiment d’intervals de referència ajustats a l’edat per a l’hormona paratiroide.

Jose Antonio Delgado Rodríguez i Antònia Barceló Bennasar, facultatius del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases; i Josep Miquel Bauçà i María Inmaculada Pastor García, facultatius del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Use of Data Mining in the Establishment of Age-Adjusted Reference Intervals for Parathyroid Hormone" a la revista Clinica Chimica Acta.

Els valors de referència adequats i definits són de vital importància per a la correcta interpretació dels resultats del laboratori. Però, la implementació dels intervals de referència interns per mètodes tradicions és estrany a causa de les dificultats en la selecció de referència individuals, així que s'utilitzen de forma alternativa mètodes indirectes. L'hormona paratiroide (HPT) és una hormona primordial per al metabolisme del calci i fòsfor els quals poden dur a diagnòstics erronis i accions mèdiques si els intervals de referència adequats no estan fàcilment disponibles. L'objectiu era obtenir valors de referència per a població adulta per HPT utilitzant la mineria de dades. Basat en noves referències d'intervals, també es volia dur a terme una avaluació retrospectiva dels individus classificats erròniament.

Referència de l'article
Rodríguez JAD, Bauça JM, R García MIP, Bennasar AB. Use of data mining in the establishment of age-adjusted reference intervals for parathyroid hormone. Clin Chim Acta. 14 maig 2020. doi: 10.1016/j.cca.2020.05.030. PubMed PMID: 32417213.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Anàlisis clíniques, Analítiques, Laboratori, Sang / CC BY-NC-SA 4.0]