Categoria: Estudis i projectes

Sarcomes de parts toves

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre les cèl·lules mare cancerígenes en els sarcomes de parts toves. També hi han participat l'Instituto de Biomedicina de Sevilla i l'Hospital Universitario Virgen del Rocío.

Antonia Obrador-Hevia, investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Cancer Stem Cells in Soft-Tissue Sarcomas" a la revista Cells.

Els sarcomes de parts toves (SPT) són un grup rar de tumors mesenquimals sòlids amb perfils genètics i clínics heterogenis. La quimioteràpia sistèmica és el tractament principal per al SPT avançat; però, SPT freqüentment adquireix resistència a les teràpies estàndards, les quals remarquen la necessitat de millorar els tractaments i identificar les noves dianes terapèutiques. L'augment del coneixement de les vies moleculars que duen als sarcomes han posat de manifest diferents alteracions moleculars que causen la iniciació i la progressió dels tumors. Aquestes troballes han desencadenat un gran avançament de les teràpies dirigides que s'estan avaluant en els assaigs clínics. Les cèl·lules mare del càncer (CMC) han mostrat característiques de les cèl·lules mare mesenquimals (CMM) i representen una subpoblació de les cèl·lules tumorals que juguen un paper important en la progressió del tumor, resistència a la quimioteràpia, recurrència i metàstasi. De fet, els fenotipus de les CMC s'han identificat en sarcomes, unides a la resistència als fàrmacs i tumorigènesi. Aquí, es revisa l'evidència publicada de CMC en SPT, s'analitzen les característiques moleculars de les CMC, les tècniques d'aïllament normalment utilitzades i les noves possibilitats d'atacar les CMC com a forma de millorar el tractament de les SPT i per tant els resultats en pacients.

Referència de l'article
Martínez-Delgado P, Lacerenza S, Obrador-Hevia A, Lopez-Alvarez M, Mondaza-Hernandez JL, Blanco-Alcaina E, et al. Cancer Stem Cells in Soft-Tissue Sarcomas. Cells. 2020;9(6). doi: 10.3390/cells9061449. PubMed PMID: 32532153.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Yalen Rosen / Primary pulmonary sarcoma, NOS - Case 299 / CC BY-NC-SA 4.0]