Categoria: Estudis i projectes

Ús de diferents índexs per a la detecció de la síndrome metabòlica en adults

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) han participat en un estudi sobre l'ús de la CUN-BAE, la massa grassa de Deurenberg i l'índex d'adipositat visceral com a índexs antropomètrics de confiança per a la detecció precoç dels components de la síndrome metabòlica en adults. També hi han participat l'Escola Universitària ADEMA, el IUNICS, el William Harvey Research Institute, l'Hospital Universitari de Badajoz i la Universitat de les Illes Balears.

Angel Arturo López-González, investigador de l'IdISBa; Bárbara Altisench Jané, metgessa de l'IB-Salut; i José Ignacio Ramírez-Manent, metge de l'IB-Salut i investigador de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "The CUN-BAE, Deurenberg Fat Mass, and visceral adiposity index as confident anthropometric indices for early detection of metabolic syndrome components in adults" a la revista Scientific Reports.

No hi ha una definició per a la síndrome metabòlica; coexisteixen l'obesitat visceral, lípids i glucosa elevats i hipertensió. L'objectiu d'aquest estudi és determinar quins són els millors indicadors antropomètrics per determinar-los. Es va realitzar un estudi transversal en 418.343 treballadors espanyols. Es va determinar la síndrome metabòlica utilitzant els criteris NCEP-ATPIII, IDF i JIS. Les variables antropomòrfiques estudiades varen ser: índex de massa muscular, circumferència de la cintura, relació cintura-estatura, fórmula Deuremberg, índex de greix corporal, índex de superfície corporal, índex ajustat al pes normalitzat, índex de rodonesa corporal, índex de forma corporal, índex d'adipositat visceral (IAV), índex d'adipositat disfuncional, índex de conicitat i puntuació metabòlica del greix visceral (METS-VF), amb el mateix resultat. En dones, les àrees més grans baix la corba es varen observar amb la fórmula Deuremberg tant en ATPIII i JIS mentre que el criteri IDF és METS-VF. El més útil dels índexs antropomòrfics per identificar la síndrome metabòlica són el CUN-BAE i Deuremberg, seguit pel IAV. S'hauria d'acordar una única definició de síndrome metabòlica per determinar el millor índex antropomòrfic amb capacitat predictiva per al seu diagnòstic.

Referència de l'article
López-González AA, Jover AM, Martínez CS, Artal PM, Bote SA, Jané BA, et al. The CUN-BAE, Deurenberg Fat Mass, and visceral adiposity index as confident anthropometric indices for early detection of metabolic syndrome components in adults. Sci Rep. 2022 Sep 15;12(1):15486. doi: 10.1038/s41598-022-19343-w. PubMed PMID: 36109524.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent al carrer / CC BY-NC-SA 4.0]