Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Un nou mètode permet detectar la transmissió de SARS-CoV-2 a l'aire dels hospitals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi de l'IDAEA-CSIC i l'Hospital Universitari Son Espases mostra que la presència del virus pot ser major als passadissos que a les habitacions.

Helem H. Vílchezstyle="border:, Antoni Campins i Jaime Orfila, metges de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Espases, juntament amb Pablo A. Fraile-Ribotstyle="border:, microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i Francisco Fanjulstyle="border:, de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Spread of SARS-CoV-2 in hospital areas", a la revista Environmental Research.

L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i l'Hospital Universitari Son Espases han utilitzat una nova metodologia per a mesurar la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a l'aire dels hospitals, que ha permès comprovar que l'aire dels passadissos poden tenir major concentració de virus que les mateixes habitacions dels pacients amb COVID-19. Això pot ser causat perquè les habitacions tenen un sistema de ventilació individual i els passadissos, en canvi, només en tenen un per cada quatre habitacions. Els resultats de l'estudi podrien servir per a revisar els sistemes de ventilació dels hospitals, millorar la qualitat de l'aire i prevenir la infecció del personal sanitari.

La nova metodologia consisteix a col·locar els filtres d'aire en passadissos, habitacions i d'altres estances hospitalàries per analitzar el material genètic del virus de forma sistemàtica. La investigació mostra que la presència més gran del material genètic del virus es troba en els passadissos adjacents a les habitacions dels pacients COVID-19, i no dins les mateixes habitacions, on la ventilació és més eficient. Per tant, hi ha una transferència de virus des de les habitacions cap als passadissos.

En l'estudi, l'equip investigador va mesurar la concentració d'ARN del virus SARS-CoV-2 a través d'una filtració d'aire en diferents localitzacions de l'hospital (habitacions de pacients COVID-19 i passadissos adjacents; passadissos adjacents a les habitacions d'UCI i habitacions sense pacients COVID-19; així com a la terrassa exterior) i la seva posterior quantificació emprant la tècnica PCR.

Els resultats d'aquesta investigació pionera realitzada a l'Hospital Universitari Son Espases són transferibles a altres hospitals, ja que els sistemes de ventilació són similars.

Referència de l'article
Grimalt JO, Vílchez H, Fraile-Ribot PA, Marco E, Campins A, Orfila J, et al. Spread of SARS-CoV-2 in hospital areas. Environ Res. Març 2022; 204:112074. doi: 10.1016/j.envres.2021.112074. PubMed PMID: 34547251.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CSIC]