Categoria: Gestió de la investigació

Espanya és el setè país del món amb major nombre de publicacions científiques sobre la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2020, Espanya va superar per primer cop els 100.000 documents científics publicats en un any. La producció científica espanyola se cita un 30% més que la mitjana mundial.

Espanya és el setè país del món amb major producció científica publicada sobre la COVID-19. Més de la meitat d'aquests documents han aparegut a les revistes més rellevants de la ciència i presenten una mitjana de catorze cites per publicació, per damunt de la mitjana mundial en aquesta temàtica, que és de dotze.

Així ho mostra el darrer informe de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que recull els indicadors bibliomètrics de la producció científica de les institucions espanyoles entre l'1 d'abril de 2020 i el 31 de març de 2021. L'informe es basa en les dades de Scopus, una de les principals bases mundials de referències bibliogràfiques i de cites de caràcter científic. 

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Salut Carles III -organismes adscrits al Ministeri de Ciència i Innovació- són les principals institucions espanyoles que han publicat sobre la COVID-19, juntament amb la Universitat de Barcelona, la Complutense de Madrid, l'Autònoma de Barcelona, l'Autònoma de Madrid, la Universitat de València i el CIBER.

Segons les dades recollides per la FECYT, Espanya va escalar el 2020 un lloc respecte de l'any anterior en la classificació de producció científica mundial, passant a ocupar l'onzena posició. En concret, el nostre país va publicar 105.431 documents, fet que suposa el 3,3% de les publicacions científiques del món. De cada 100 publicacions científiques espanyoles, 60 varen aparèixer a les revistes més rellevants de la ciència en l'àmbit global.

Publicacions científiques d'excel·lència

Les publicacions científiques espanyoles se citen un 30% més que la mitjana mundial. El 2020, dues de cada 100 publicacions científiques espanyoles es varen incloure dins del selecte grup de l'1% de les més citades del món.

Així mateix, 15 de cada 100 documents de la producció científica espanyola pertanyen al conjunt del 10% dels més citats del món, un nivell d'excel·lència similar al de països com Alemanya o França.

Pel que fa a les temàtiques, les publicacions espanyoles pertanyen al conjunt del 10% més citat i es concentren en les àrees de Química, Bioquímica, Genètica i Biologia Molecular, Enginyeria Química, Ciències Mediambientals, Neurociències, Energia, Immunologia i Microbiologia, Farmacologia, Toxicologia i Farmàcia.

En relació amb la col·laboració científica internacional, la meitat de la producció científica espanyola es va publicar juntament amb altres països, principalment els Estats Units d'Amèrica, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya i França.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 11/11/2021]

[Foto: Universitat de les Illes Balears]