Categoria: Estudis i projectes

Identificació de l'exposició recent a la tuberculosi mitjançant QuantiFERON-TB Gold Plus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Malalties Infeccioses del Servei de Medicina interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi multicèntric sobre la identificació de l'exposició recent a la tuberculosi mitjançant QuantiFERON-TB Gold Plus. També hi han participat diferents centres europeus.

Mercedes García-Gasalla, metgessa de medicina interna i investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Identification of Recent Tuberculosis Exposure Using QuantiFERON-TB Gold Plus, a Multicenter Study" a la revista Microbiology Spectrum.

Es va investigar si la diferència del tub antigen 2 (TB2) menys el tub antigen 1 (TB1) (TB2-TB1) de la prova QuantiFERON-TB gold plus, que s'ha postulat com a substitut de la resposta de cèl·lules T CD8+, podria ser útil per identificar l'exposició recent a la tuberculosi (TB). Es varen examinar les respostes d'interferó gamma (IFN-γ) i les diferències en els tubs de TB2 i TB1 de 686 adults amb resultats en la prova QFT-plus. Aquests resultats es varen comparar entre grups de risc alts (368 contactes de tuberculosis), baixos (229 pacients amb malalties inflamatòries immunomitjançades [IMID] i indeterminats (89 sol·licitants d'asil o persones procedents de l'estranger [ASPFA] d'exposició recent a la tuberculosi.

El rastreig de la tuberculosi de contacte és essencial per identificar a les persones recentment infectades, que, per tant, mereixen un tractament preventiu. No obstant això, no existeixen proves de diagnòstic que puguin determinar si la infecció és resultat d'una exposició recent o no. S'ha suggerit que utilitzant el QuantiFERON-TB gold plus, un assaig d'alliberament d'interferó gamma (IFN-γ), una diferència en la producció d'IFN-γ entre els dos tubs d'antigen (TB2 menys TB1) de >0,6 UI-ml-1 podria servir com a marcador indirecte d'infecció recent. En aquest ampli estudi multinacional, els individus infectats no van poder classificar-se segons el risc d'exposició recent basant-se en les diferències d'IFN-γ en els tubs TB1 i TB2 que eren superiors a 0,6 UI-ml-1. QuantiFERON-TB gold plus no és capaç de distingir entre la infecció tuberculosa recent i l'adquirida a distància, i no ha d'usar-se amb aquesta fi en el rastreig de la tuberculosi de contacte.

Referència de l'article
Pérez-Recio S, Pallarès N, Grijota-Camino MD, Sánchez-Montalvá A, Barcia L, Campos-Gutiérrez S, et al. Identification of Recent Tuberculosis Exposure Using QuantiFERON-TB Gold Plus, a Multicenter Study. Shier KL, editor. Microbiol Spectr. Nov 2021. doi: 10.1128/Spectrum.00972-21. PubMed PMID: 34756079.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]