Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Gestió de la investigació

El CSIC investiga la presència de la COVID-19 a partir de l'anàlisi d'aigües residuals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Investigadors del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i la Universitat de València han desenvolupat un sistema d'anàlisi molecular que pot alertar de la circulació del coronavirus SARS-CoV-2 (causant de la malaltia Covid-19) en una comunitat a partir de l'estudi de les seves aigües residuals.

El sistema d'anàlisi, que podria ser útil com a mètode de vigilància epidemiològica, s'ha provat en sis depuradores de la Regió de Múrcia i en tres depuradores de l'àrea metropolitana de València. Les anàlisis han demostrat que els tractaments de desinfecció en les depuradores són eficaces en l'eliminació de la presència del virus.

El nou sistema d'anàlisi ha estat desenvolupat per investigadors de dos centres del CSIC i un centre mixt de la Universitat de València i el CSIC. A València, les anàlisis els han realitzat investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), liderats per Gloria Sánchez i Walter Randazzo, i de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, liderats per Pilar Domingo-Calap i Rafael Sanjuán. Les anàlisis a la Regió de Múrcia els ha efectuat l'equip de Sánchez i Randazzo, del IATA, al costat de l'equip liderat per Ana Allèn i Pilar Truchado, del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (ENCEBES-CSIC).

A la Regió de Múrcia, l'estudi es va posar en marxa per l'Entitat de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals a la Regió de Múrcia (ESAMUR) en col·laboració amb els grups de recerca del IATA-CSIC i l'ENCEBES-CSIC. “Els grups de recerca estan prenent mostres des del 12 de març i durant aquest temps s'han analitzat més de 60 mostres en diferents punts de les sis estacions depuradores de la Regió, incloent efluent, sortida del tractament secundari i efluent”, explica la investigadora Ana Allèn, del CEBAS-CSIC. L'objectiu en un primer lloc va ser el determinar si hi havia presència del coronavirus SARS-CoV-2 en les aigües residuals i l'eficàcia dels tractaments de desinfecció implantats en les plantes depuradores”, afegeix.

A València, aquests estudis s'han dut a terme en col·laboració amb les depuradores d'aigües residuals (EDAR) de Pinedo 1y 2 i de Quart-Benàger, dependents de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana. Els investigadors estan analitzant més depuradores de la Comunitat Valenciana, així com mostres recollides en diferents dates abans dels primers pacients positius de la Covid-19 a Espanya. L'objectiu és establir aquest tipus d'anàlisi com a mètode de vigilància epidemiològica. Detectar canvis en la presència del material genètic del virus en les aigües residuals urbanes al llarg del temps i en diferents punts de la Comunitat ens donarà informació de la prevalença del virus en la població la seva progressió.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 14/04/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]