Categoria: Estudis i projectes

Impacte de la variabilitat dels eosinòfils en sang en l'asma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis d'Hematologia i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Centre de Salut Son Piza han publicat un estudi en població sobre l'impacte de la variabilitat dels eosinòfils en sang en l'asma. També hi han participat la Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Research Institute for Asthma and COPD, la University Medical Centre Groningen, l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, el General Practitioners Research Institute Groningen i el Ciber Enfermedades Respiratorias (Ciberes).

Nuria Toledo-Pons i Borja G Cosio, pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; Josep Muncunill i Aina Millán, investigadors de l'IdISBa; Miguel Román-Rodriguez, metge de medicina familiar i comunitària del CS Son Piza i investigador de l'IdISBa; i Bernardo López-Andrade, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Impact of Blood Eosinophil Variability in Asthma: A Real-Life Population Study" a la revista Annals of the American Thoracic Society.

El recompte d'eosinòfils en sang prediu la resposta als corticoesteroides inhalats i a les teràpies biològiques específiques en determinats pacients amb asma. Malgrat aquest important paper, no s'han estudiat els aspectes fonamentals del comportament dels eosinòfils en l'asma. Els objectius eren investigar el comportament dels eosinòfils en sang en una població comparant la seva distribució amb la població general i estudiant la seva variabilitat interindividual en el temps en relació amb els episodis hospitalaris (visites a urgències i hospitalitzacions) en la pràctica clínica.

Es va investigar la distribució i variabilitat de 35.703 determinacions d'eosinòfils en 10.059 pacients asmàtics estables en la cohort Mallorca Real-Life Investigation in COPD and Asthma (MAJORICA). La distribució dels eosinòfils en la població asmàtica es va comparar amb una mostra de control de la població general de 8.557 individus. La variabilitat dels eosinòfils i els episodis hospitalaris es van analitzar mitjançant correlacions, corbes ROC i anàlisis de regressió múltiple. Es va definir l'índex de variabilitat d'eosinòfils (IVE) com (Eosmax-Eosmin/Eosmax) x 100%. Els resultats de la població asmàtica es van tornar a provar en una cohort externa d'asma ben caracteritzada.

Els valors del recompte d'eosinòfils i la variabilitat van ser majors en la població asmàtica que en la població general (valor p<0,001). Les dades de variabilitat van mostrar una millor associació amb els episodis hospitalaris que els valors de recompte. Un IVE≥50% es va associar més fortament amb els episodis hospitalaris que qualsevol dels valors de recompte absoluts. Aquests resultats van ser validats en la cohort externa.

La variabilitat dels eosinòfils en els pacients amb asma identifica millor el risc de qualsevol episodi hospitalari que els valors de recompte absoluts utilitzats actualment per a orientar els tractaments específics.

Referència de l'article
Toledo-Pons N, van Boven JFM, Muncunill J, Millán A, Román-Rodriguez M, López-Andrade B, et al. Impact of Blood Eosinophil Variability in Asthma: A Real-Life Population Study. Ann Am Thorac Soc. Sep 2021. doi: 10.1513/AnnalsATS.202103-409OC. PubMed PMID: 34534050.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Mostres / CC BY-NC-SA 4.0]