Categoria: Noves tecnologies

La informatització de les espirometries facilita l’accés a la història clínica dels pacients desde qualsevol nivell assistencial

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha visitat avui el Centre de Salut de Son Pisà per observar de primera mà el funcionament d’un espiròmetre digital. Ha estat acompanyat pel director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el gerent d’Atenció Primària, Federico Sbert, i el coordinador del Grup Respiratori d’Atenció Primària de Mallorca, Miguel Román.

Els espiròmetres serveixen per mesurar la funció pulmonar controlant la quantitat i la velocitat de l’aire expirat pels pulmons. Disposar d’aquests aparells als centres de salut suposa una millora en la prevenció i el diagnòstic de diverses malalties pulmonars, com ara l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), ja quel’atenció primària és un dels àmbits on es fa el seguiment de la majoria dels pacients amb MPOC.

L’MPOC és una malaltia infradiagnosticada i amb una alta taxa de morbimortalitat. Té una prevalença del 10 % entre els adults de 40 a 80 anys i és la quarta causa de mort als països del nostre entorn. Els símptomes principals són la dispnea, la tos i l’expectoració. Una de les causes habituals de l’MPOC és el tabaquisme; per això es recomana a tots els pacients fumadors i de més de 35 anys que es facin una espirometria almenys una vegada a la vida.

Actualment, a Mallorca tots els centres de salut disposen d’un espiròmetre analògic. Els resultats s’obtenen impresos en paper, cosa que dificulta que els puguin consultar diferents professionals. En canvi, la informatització de les espirometries permet integrar-les en el portal de la historia de salut de cada pacient i accedir-hi directament des de tots els àmbits sanitaris. Però per a la digitalització és necessari dotar els espiròmetres d’un programari adequat. Atenció Primària de Mallorca disposa de 45 espiròmetres i preveu digitalitzar els de tots els centres de salut de l’illa al llarg dels mesos vinents. Aquest projecte s’emmarca en l’Estratègia d’MPOC de les Illes Balears.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 28/11/2013]