Categories: Noves tecnologies, Qualitat

L'Hospital Mateu Orfila millora els estudis de radiodiagnòstic amb un TAC d'última generació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Mateu Orfila millora els estudis de radiodiagnòstic amb un TAC d'última generació que permet fer estudis de radiodiagnòstic més avançats i de gran qualitat tècnica, amb un nivell menor de radiació per als pacients.

Es tracta d’un model Canon Aquilion Prime d’última generació, que ha suposat una inversió d’un milió d’euros i que va entrar en funcionament aquets mes de març.

El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, acompanyat del gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, van visitar el nou TAC de l'hospital citat.

El TAC és una tècnica de diagnòstic per imatge en la que s’utilitza la radiació X per obtenir múltiples imatges de talls successives amb molt poc temps en una zona del cos que es vol analitzar. Aquestes imatges són després processades amb un sistema informàtic. Amb el nou equip, de 80 detectors i 160 talls, s’aconsegueixen imatges d’alta resolució d’una manera molt més ràpida i reduint en més d’un 80 % les dosis de radiació en comparació amb equips convencionals i també l’ús de líquid de contrast que s’utilitza per a determinades proves.

A tots aquests avantatges, s’hi afegeix la possibilitat d’ampliar el ventall d’estudis diagnòstics que es poden fer amb el nou equipament. Es milloraran programes com les reconstruccions òssies i de tot l’organisme i es podran fer estudis vasculars i cardíacs que fins ara no estaven inclosos dins la cartera de serveis. A mig termini, l’equip de sis radiòlegs i setze tècnics especialistes en radiodiagnòstic (TER) del servei podrà anar assumint més tipus de proves i reduir la derivació de pacients a l’Hospital de referència de Son Espases.

Actualment, amb el TAC es fan uns 6.300 estudis cada any (una mitjana de 25 estudis diaris en dies laborables), un volum d’activitat que tot just es va reduir en un 1,5 % durant els mesos de març a maig, coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19, quan els radiòlegs van donar prioritat a pacients oncològics, a pacients amb consultes programades i a les urgències.

La renovació del tomògraf de l’Hospital, que tenia més d’onze anys d’antiguitat, respon a l’objectiu del Servei de Salut d’anar incorporant els últims avenços en equipament de diagnòstic i tractament per imatge per facilitar la presa de decisions clíniques als professionals. En els últims tres anys, l’Hospital Mateu Orfila ha renovat l’ecògraf del Servei de Tocoginecologia i ha dotat el Servei d’Urgències d’un model portàtil, que es coneix com Ecofast, per poder fer ecografies a peu de llit dels pacients que són atesos als boxes d’aquesta unitat. Està dotat amb dues sondes —cardíaca i abdominal— que permeten fer diagnòstics ràpids d’hemorràgies internes o lesions i, per tant, faciliten la feina dels metges a l’hora de fer un primer diagnòstic clínic i contribueixen a disminuir notablement el temps per a la presa de decisions i actuacions.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/05/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]