Categoria: Noves tecnologies

Son Espases implanta la tècnica d'ablació per radiofreqüència de l'esòfag de Barrett

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases ha implantat amb èxit la tècnica d'ablació per radiofreqüència de l'esòfag de Barrett.

L'esòfag de Barret es produeix quan una mucosa de l'estómac col·lonitza l'esòfag com a conseqüencia del reflux gastrointestinal. És important intervenir quan es detecta la presència prolongada del reflux gàstric a l'esòfag ja que es pot cronificar i esdevenir una tumoració maligna en un 10 % de casos.

L'ablació endoscòpica amb radiofreqüència és el tractament ideal per als pacients que presenten una displàsia d'alt grau, és a dir, quan hi ha una presència prolongada de reflux gàstric a l'esòfag. Amb aquesta tècnica és possible aplicar calor per radiofreqüència i cremar la mucosa acumulada. L'objectiu és actuar en una frase prèvia i evitar que una displàsia evolucioni cap a un càncer d'esòfag.

La intervenció s'efectua amb sedació. Prèviament, es mesura el calibre de l'esòfag i, a continuació, s'aplica la radiofreqüència. La primera sessió consisteix en una descàrrega de radiofreqüència, una neteja de l’esòfag i una nova descàrrega. En haver transcorregut dos mesos, es duu a terme una nova sessió similar, però més precisa.

L’ablació endoscòpica amb radiofreqüència és un sistema eficaç i amb pocs efectes secundaris, per la qual cosa es manifesta com una eina prioritària per al tractament dels pacients amb displàsia. Posteriorment, es recomana el seguiment específic i la presa de biòpsies.

A l'Hospital Universitari Son Espases, el Servei d'Aparell Digestiu ha efectuat de manera satisfactòria dues intervencions i s'estima que cada any es puguin fer al voltant de 10 procediments similars.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 15/07/2015]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]