Categoria: Noves tecnologies

Presentació a l'Hospital Can Misses de la biòpsia del gangli sentinella amb una nova tècnica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Patricia Gómez i Juli Fuster escolten les explicacions de Paz MerinoLa consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada del director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i del gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Josep Balanzat, ha presentat a l'Hospital Can Misses la nova prestació de biòpsia del gangli sentinella per al càncer de mama amb una nova tècnica no radioactiva, que utilitza ferro paramagnètic.

La biòpsia del gangli limfàtic sentinella és un procediment en el qual s'identifica, s'extirpa i s'examina el gangli limfàtic sentinella per determinar si conté cèl·lules canceroses. El gangli limfàtic sentinella és el primer gangli limfàtic on les cèl·lules canceroses tenen més probabilitat de disseminar-se des d'un tumor primari. Un resultat negatiu de la biòpsia suggereix que el càncer no ha adquirit la capacitat per disseminar-se als ganglis limfàtics propers o a altres òrgans. En canvi, un resultat positiu indica que el càncer hi és present i que podria trobar-se a altres ganglis limfàtics propers i, possiblement, en altres òrgans. Aquesta informació pot ajudar el metge a determinar l'estadi del càncer i l'extensió de la malaltia i a formular un pla adequat de tractament.

El procediment és el següent: un cirurgià injecta una partícula de ferro paramagnètic a prop del tumor per localitzar la posició del gangli limfàtic sentinella. Una vegada que l'ubica, fa una petita incisió en el teixit cutani que cobreix el gangli i l'extirpa. Posteriorment, un patòleg examina el gangli sentinella per cercar-hi cèl·lules canceroses. Si hi detecta càncer, és possible que el cirurgià extirpi altres ganglis limfàtics durant la mateixa biòpsia o en una intervenció quirúrgica de seguiment. La biòpsia del gangli limfàtic sentinella es pot fer com a procediment ambulatori, però podria requerir una estada hospitalària curta.

Aquesta biòpsia pot ajudar alguns pacients a evitar cirurgies més extenses dels ganglis limfàtics, ja que potser no cal extirpar ganglis limfàtics propers per cercar-hi cèl·lules canceroses si la biòpsia del gangli sentinella presenta resultats negatius. Tota cirurgia dels ganglis limfàtics pot causar efectes adversos, i alguns d'aquests efectes es poden reduir o evitar si s'extirpen menys ganglis.

Es preveu que la possibilitat de fer aquesta prova a Can Misses evitarà que trenta pacients l'any s'hagin de desplaçar a Palma, i a més permetrà més agilitat de resposta en una prova que es podrà fer directament a Eivissa i que, per tant, reduirà la llista d'espera de Son Espases.

Aquest tipus de biòpsia es va aprovar el 8 de novembre en la primera reunió del recentment creat Comitè d'Incorporació de Tecnologia (CITEC), que regula la incorporació de productes i tecnologia sanitària al Servei de Salut. Des de la creació del CITEC i de la Comissió de Valoració d'Incorporació de Tecnologies (CVIT), les decisions s'adopten amb una visió estratègica i assistencial integral i amb una metodologia coherent a tot el Servei de Salut. D'aquesta manera, el procés d'incorporació de noves tecnologies o prestacions es fa no només des d'un punt de vista cientificotècnic sinó en virtut dels principis d'eficiència, equitat i interès públic.

La consellera ha visitat el Laboratori d'Anatomia Patològica, on està ubicada una part de la tecnologia que permet fer aquesta prova diagnòstica, per a la qual fins ara era necessari que les pacients es traslladassin al Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases. La consellera juntament amb el cap del Servei d'Anatomia Patològica, Josu Zameza; la cap del Servei de Cirurgia, Guadalupe Moreno, i el cap d'Oncologia Mèdica, Sergio Sánchez, han recorregut les noves instal·lacions, que es varen inaugurar a final d'octubre.

Segons la consellera, "aquesta tècnica, que es va implantar a començament d'any a l'Hospital Mateu Orfila de Maó i que ara s'incorpora a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, constitueix un important avenç en el pronòstic i el tractament d'aquesta patologia, que evitarà el trasllat de pacients a Son Espases i reduirà notablement els temps d'espera i, per tant, l'ansietat i el sofriment de les pacients".

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 23/11/2016]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*01/12/2016 - Comencen les consultes del trastorn de l’espectre autista per a adults a l'Hospital Can Misses.
*
30/11/2016 - Lliurament de premis del Concurs d’Idees de la Unitat de Seguretat del Pacient de Can Misses.

Què en diu la premsa
*24/11/2016 ibizadiario.info - Presentada una nueva técnica para identificar células cancerosas de mama que evitará desplazamientos.
*24/11/2016 Diario de Ibiza - Can Misses aplica el ganglio centinela a dos enfermas de cáncer .
*24/11/2016 Diario de Ibiza - Can Misses incorpora un nuevo sistema de detección de cáncer de mama.
*23/11/2016 noudiari.es - Can Misses incorpora una nueva prueba para detectar cáncer de mama.