Categoria: Noves tecnologies

El Servei de Salut presenta el programa pilot d’atenció dels pacients amb malalties cròniques a una delegació del Ministeri de Sanitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut va presentar el programa pilot d’atenció dels pacients amb malalties cròniques (PAPEC) a una delegació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Aquesta aplicació informàtica, que funciona des de fa un any i mig, permet oferir als pacients crònics una atenció integral i coordinada entre tots els professionals sanitaris i consolidar la continuïtat assistencial del tractament.

El director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, acompanyat pel director d’Assistència Sanitària, Vicenç Joan; el gerent d’Atenció Primària; Federico Sbert, i el subdirector de l’Oficina de Tecnologies de la Informació i les Comuniacions, Xavier Oliva, ha fet una demostració dels avantatges de la implantació del PAPEC. Les persones assistents han mostrat interès per conèixer en profunditat aquesta aplicació, ja que s’ajusta als objectius establerts en l’estratègia estatal per a l’abordatge dels pacients crònics. Per part del Ministeri hi han assistit la subdirectora general de Qualitat i Cohesió, Sonia García de San José; la subdirectora general d’Informació Sanitària, Mercedes Alfaro, i el subdirector general de Tecnologies de la Informació, Juan Fernando Muñoz.

El PAPEC disposa d’aplicacions tecnològiques per oferir una atenció integral i multidisciplinària en diferents programes: malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), risc vascular / diabetis, cures d’infermeria, i ictus. El fet que els professionals sanitaris de l’atenció primària, l’hospitalària i la sociosanitària puguin accedir directament a aquest programa els permet explotar la informació, orientar-se en la presa de decisions i garantir una més bona qualitat assistencial als pacients, cosa que redueix la morbimortalitat d’aquest tipus de malalties i garanteix la continuïtat assistencial.

L’objectiu dels programes de gestió de patologies cròniques no és curar la malaltia, sinó millorar la capacitat funcional dels pacients, disminuir la simptomatologia amb la prevenció primària o secundària —segons l’estadi de la malaltia— i millorar-ne la qualitat de vida des del començament de la malaltia fins a les fases avançades, moment en què es deriven a una alta complexitat.

L’estratègia estatal per a l’abordatge dels pacients crònics, dissenyada pel Ministeri de Sanitat, es basa en quatre pilars:

  • La prevenció, amb l’actuació sobre els factors de risc com ara el consum de tabac o alcohol i una dieta inadequada.
  • La promoció dels pacients com a centre del sistema sanitari, amb l’impuls de l’autonomia i la capacitació dels malalts i dels seus familiars per mitjà de la creació d’una xarxa d’escoles de pacients.
  • L’eliminació de compartiments estanc, amb la integració de l’atenció primària i l’hospitalària amb l’objectiu de garantir la continuïtat assistencial (el PAPEC formaria part d’aquest pilar).
  • La capacitat dels professionals mèdics, un element clau en la promoció de la innovació i la recerca orientat a millorar l’assistència i la seguretat dels pacients.

Aquesta estratègia respon a la necessitat del sistema sanitari de reorientar-se en l’atenció dels pacients crònics i de les seves necessitats, sobretot en un context com l’actual, d’important envelliment de la població i en què les malalties cròniques són la causa principal de demanda assistencial als centres sanitaris.

Els estudis assenyalen que el vuitanta per cent de les consultes de l’atenció primària i el seixanta per cent de les malalties hospitalàries tenen origen en problemes de salut crònics. Les malalties cròniques d’evolució llarga diagnosticades entre la població adulta oscil·len entre el 4 % i el 22 %. A les Illes Balears s’observen les prevalences següents: dolor d’esquena crònic (19 %); artrosi, artritis o reumatisme (18,5 %); hipertensió arterial (17,9 %); depressió, ansietat i altres trastorns mentals (17,87 %), i colesterol alt (13,65 %).