Categories: Noves tecnologies, Qualitat

L’Hospital de Manacor utilitza una nova tècnica per a l’extirpació de pòlips del còlon complexos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Aparell Digestiu i Endoscòpia de l’Hospital de Manacor ha aplicat una nova tècnica per a l’extirpació de pòlips del còlon complexos i forma part dels 16 hospitals pioners que ho han implantat. Aquesta tècnica de resecció endoscòpica mucosa sota l’aigua (REM underwater) per a l’extirpació de pòlips de còlon complexos es va donar a conèixer en el 41è Congrés Nacional d’Endoscòpia, dut a terme aquest mes de novembre passat.

El cap del Servei de Digestiu, Andrés Sansó, i el metge adjunt digestiu de l’Hospital de Manacor, Oliver Patrón, van explicar que els avenços tecnològics de l’endoscòpia digestiva han contribuït a la identificació i caracterització de lesions mucoses complexes, així com a desenvolupar tractaments altament precisos i mínimament invasius que es poden aplicar en lesions d’alta complexitat, i constitueixen a hores d’ara una alternativa eficaç i segura al tractament quirúrgic convencional.

En el Congrés nacional es van presentar les dades dels 16 centres espanyols pioners a aplicar la tècnica de REM sota l’aigua, descrita el 2012 pel Dr. Kenneth Binmoeller als EUA, que facilita la resecció de grans lesions mucoses de manera segura i eficaç, ja que es basa en l’efecte físic de la flotabilitat de les lesions poliposes que s’aconsegueix en utilitzar aigua en la llum del còlon, en comptes d’aire.

El primer estudi espanyol, amb el títol «Eficacia de la resección endoscópica mucosa underwater para el tratamiento de lesiones colorrectales complejas. Ensayo clínico aleatorizado y multicéntrico», va ser liderat i coordinat per la Unitat d’Endoscòpia de l’Hospital General Universitari de Ciudad Real.

Els autors van concloure que aquesta nova tècnica permet la resecció de grans lesions mucoses sense necessitat d’injecció de substància submucosa, aporta molta més seguretat durant la resecció (el mitjà líquid dissipa la calor originada pel corrent de tall i disminueix el dany tèrmic dels teixits), redueix els temps d’intervenció i presenta una taxa menor de recurrència quan es compara amb altres tècniques endoscòpiques, i destaca que és un procediment netament ambulatori. Aquest estudi va ser premiat com a millor comunicació del Congrés Nacional d’Endoscòpia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 25/12/2019]

[Foto: Hospital de Manacor]

Què en diu la premsa
*26/12/2019 ultimahora.es - El hospital de Manacor aplica una nueva técnica para la extirpación de pólipos del colon complejos.
*25/12/2019
diariodemallorca.es - El Hospital de Manacor aplica una novedosa técnica para extirpar pólipos del colon.
*25/12/2019 canal4diario.com - El Hospital de Manacor aplica una nueva técnica para la extirpación de pólipos del colon complejos.