Categories: Formació continuada, Noves tecnologies

Son Llàtzer va acollir la jornada de cirurgia de la mà amb la tècnica WALANT

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Llàtzer va acollir els dies 7 i 8 de febrero, la primera jornada sobre cirurgia de la mà amb la tècnica WALANT que té lloc a Europa. Aquest mètode, conegut amb aquesta sigla per wide-awake local anesthesia no tourniquet, es refereix a totes les intervencions quirúrgiques que es duen a terme només amb anestèsia local.

L'anestèsia local implica que el pacient estigui despert i sense fer un torniquet a l’extremitat.

Segons va explicar el Dr. Carlos Pérez, cap de la Secció de Cirurgia d’Extremitat Superior de Son Llàtzer i organitzador de la jornada, «en els darrers anys s’ha registrat un creixement exponencial d’aquest tipus de cirurgia —especialment pel que fa a la cirurgia de la mà— perquè és segura i més còmoda per al pacient, en molts casos permet obtenir resultats més bons perquè el cirurgià pot comprovar durant l’operació la mobilitat que pretén aconseguir,  i garanteix una rehabilitació i una recuperació primerenca. A més, estalvia recursos al sistema perquè es pot fer en una petita sala d’operacions de cirurgia ambulatòria».

Durant aquests dos dies, una seixantena d’especialistes en cirurgia ortopèdica i rehabilitadora d’arreu del món van dissertar sobre cirurgia protètica, sobre tècniques per tractar la rigidesa dels dits després d’una lesió i sobre el tractament de les fractures de la mà i del canell. També van tractar sobre el tractament dels problemes freqüents de la mà, com ara la síndrome del túnel carpià o la malaltia de Dupuytren. Durant la jornada es van combinar sessions de caràcter teòric amb un taller pràctic de reparació tendinosa.

Pioner a Espanya en la tècnica WALANT

L’any 2015, el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Son Llàtzer va ser pioner a Espanya en l’aplicació de la tècnica WALANT. D’aleshores ençà s’hi han duit a terme més de vuit-centes intervencions quirúrgiques, amb resultats excel·lents i una gran satisfacció dels pacients. A més, això ha permès alliberar sales d’operacions per destinar-les a altres cirurgies més complexes.

El benefici més significatiu d’aquesta tècnica és la comoditat per al pacient: no es requereixen visita preoperatòria ni anàlisis de sang, no fa falta que vingui acompanyat ni en dejú i el temps d’estada a l’hospital és mínim. A més, certs procediments —com l’alliberament de tendons en el dit de ressort— els pot provar el pacient durant aquesta operació amb anestèsia local, en lloc d’haver de fer-ho en un estat d’atordiment provocat per l’anestèsia general, cosa que fa possible que els resultats siguin més precisos.

[Font: Conselleria de Salut. 07/02/2020

[Foto: Hospital Son Llàtzer]