Categories: Noves tecnologies, Qualitat

Son Espases fa el primer autotrasplantament de ronyó de donant viu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha efectuat amb èxit un autotrasplantament de donant viu a una dona de 60 anys amb una patologia renal.

Aquesta intervenció, la primera d’aquestes característiques que es realitza a les Illes Balears, ha consistit, en primer lloc, en l’extracció del ronyó per laparoscòpia i, en segon lloc, en un autotrasplantament renal, aprofitant la mateixa incisió per a l’extracció de l’òrgan i el seu implant posterior.

Aquesta tècnica, mínimament invasiva, és la mateixa que es fa per a l’obtenció d’òrgans de donant viu. En aquest cas, s’ha aconseguit salvar la funcionalitat d’un ronyó, que, sense l’aplicació d’aquest tècnica, s’hauria perdut. Es tractava d’una dona amb un problema de via urinària provocat per una cirurgia recent a causa d’una tumoració ovàrica.

L'obtenció d'òrgans de donant viu per cirurgia mínimament invasiva en permet preservar la funcionalitat per al seu posterior trasplantament. Té els avantatges d'un menor patiment per al donant i per a l'òrgan i, així, s’aconsegueixen resultats de supervivència millors per a l'òrgan i per al receptor.

Amb aquesta cirurgia, el Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Espases reafirma la seva capacitat tècnica per dur a terme aquest tipus de cirurgia amb bons resultats i obre la porta per continuar aplicant aquesta tècnica mínimament invasiva a l'obtenció de ronyons per al trasplantament renal.

Trenta-dos trasplantaments renals durant l’any 2020

Enguany, els professionals de l’Hospital han fet trenta-dos trasplantament de ronyó. Tots, excepte aquest cas, han estat extrets de pacients amb mort encefàlica o amb asistòlia controlada. Val a dir, que tot i la situació excepcional provocada per la COVID-19, el programa de trasplantament ha continuat tot i que, el nombre de trasplantaments ha disminuït.

[Font: Conselleria de Salut I Consum. 16/06/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*16/06/2020 noticiasmallorca.es - Son Espases realiza el primer autotrasplantament de riñón de donante vivo.
*16/06/2020 mallorcadiario.com - Son Espases realiza el primer autotrasplante de riñón de donante vivo en Baleares.
*16/06/2020 ultimahora.es - Son Espases realiza el primer autotrasplante de riñón de un donante vivo.