Categoria: Estudis i projectes

Paraganglioma diagnosticat a una adolescent a atenció primària

Atenció Primària de Mallorca ha publicat un article sobre un paraganglioma diagnosticat a una adolescent a atenció primària.

Xisco Reus, Caterina Vicens i Cristina García-Serra, metges de medicina familiar i comunitària del Centre de Salut de la Vileta, han publicat l'article amb el títol "Young woman diagnosed with paraganglioma in primary care" a la revista BMJ Case Reports.

Una adolescent de quinze anys va ser remesa a urgències pel seu metge de capçalera després de rebre els resultats de metanefrines i catecolamines urinàries demanades per estudiar la taquicàrdia, sudoració i mal de cap que havia presentat progressivament el darrer any. Les proves d'imatge varen mostrar un gran paraganglioma supraumbilical paraaòrtic dret que va ser eliminat amb èxit per cirurgia després d'una preparació mèdica prèvia amb bloquejadors adrenèrgics.

Les proves genètiques mostraven una mutació heterozigòtica del gen succinat deshidrogenasa-B. La tríada clàssica de símptomes en aquests trastorns consisteix en cefalees, sudoració i taquicàrdia, generalment acompanyades d'hipertensió. Els autors han volgut presentar aquest cas, un diagnòstic difícil de paraganglioma en atenció primària.

Referència de l'article
Reus X, Vicens C, García-Serra C. Young woman diagnosed with paraganglioma in primary care. BMJ Case Rep. 2021;14(7):e242448. doi: 10.1136/bcr-2021-242448. PubMed PMID:34290011.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Adolescents passejant / CC BY-NC-SA 4.0]