Categoria: Estudis i projectes

Paper dels biomarcadors neonatals d'exposició a substàncies psicoactives per identificar els determinants sociodemogràfics materns

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Divisió de Neonatologia del Departament de Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases, els serveis d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i de l'Hospital Universitari Son Espases, el Grup de Patologies Vasculars i Metabòliques amb membres de la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre el paper dels biomarcadors neonatals d'exposició a substàncies psicoactives per identificar els determinants sociodemogràfics materns. També hi han participat l'Istituto Superiore di Sanità i la Sapienza University of Rome.

Pilar Jarque i Antonia Roca, neonatòlogues de l'Hospital Universitari Son Espases; Isabel Gomila Muñiz, facultativa d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa; Miguel Ángel Elorza i Bernardino Barceló, facultatius d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; i Pilar Sanchís, investigadora del Grup de Patologies Vasculars i Metabòliques, han publicat l'article amb el títol "Role of Neonatal Biomarkers of Exposure to Psychoactive Substances to Identify Maternal Socio-Demographic Determinants" a la revista Biology.

L'avaluació precisa de l'exposició fetal a substàncies psicoactives proporciona la base per a una atenció clínica adequada dels nounats. L'objectiu d'aquest estudi va ser identificar els perfils sociodemogràfics materns i els factors de risc d'exposició prenatal a drogues d'abús mitjançant el mesurament de biomarcadors en matrius neonatals.

Es va realitzar un estudi de cohort prospectiu i observacional, es van mesurar biomarcadors d'exposició fetal en mostres de meconi, es va entrevistar les mares mitjançant un qüestionari i es va fer una anàlisi de regressió logística univariants i multivariants.

Els resultats de l'estudi permetran als investigadors desenvolupar diversos enfocaments de garbellat de drogues basats en el risc per a millorar la detecció precoç dels nounats exposats.

Referència de l'article
Jarque P, Roca A, Gomila I, Marchei E, Tittarelli R, Elorza MÁ, et al. Role of Neonatal Biomarkers of Exposure to Psychoactive Substances to Identify Maternal Socio-Demographic Determinants. Biology. 2021;10(4):296. doi: 10.3390/biology10040296. PubMed PMID:33916618.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: David J Laporte / Mother & newborn sleeping / CC-by-sa-3.0 de]