Categoria: Estudis i projectes

Incidència, característiques clíniques i maneig de la malaltia inflamatòria intestinal a Espanya

Els Serveis de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Hospital de Manacor, l'Hospital Can Misses i l'Hospital Comarcal d'Inca han participat en un estudi a gran escala sobre la incidència, característiques clíniques i maneig de la malaltia inflamatòria intestinal a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Daniel Ginard, gastroenteròleg de l'Hospital Universitari Son Espases; Margalida Calafat gastroenteròleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; Amparo Sapiña, gastroenteròloga de l'Hospital de Manacor; María Teresa Novella Durán, gastroenteròloga de l'Hospital Can Misses; i Eduardo Iyo, gastroenteròloga de l'Hospital Comarcal d'Inca, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Incidence, Clinical Characteristics and Management of Inflammatory Bowel Disease in Spain: Large-Scale Epidemiological Study" a la revista Journal of Clinical Medicine.

Aquest article volia avaluar la incidència de la malaltia inflamatòria intestinal (MII) a Espanya, per descriure les principals característiques epidemiològiques i clíniques al diagnòstic i l'evolució de la malaltia i explorar l'ús dels tractaments farmacològics. Es va realitzar un registre prospectiu, basat en la població d'adults diagnosticats amb MII-Malaltia de Crohn (MC), colitis ulcerativa (CU) o MII sense classificar (MII-SC) a Espanya, es varen incloure i es va realitzar un seguiment durant un any. La incidència de la MII a Espanya és bastant alta i similar al que s'ha informat del nord d'Europa. Els pacients de MII requereixen importants recursos terapèutics, els quals són majors en malaltia de Crohn i en hospitals amb més recursos i molt més alt que els informats anteriorment. Una tercera part dels pacients hospitalitzats en el primer any després del diagnòstic i rellevants proporcions dels sotmesos a cirurgia.

Referència de l'article
Chaparro M, Garre A, Núñez Ortiz A, Diz-Lois Palomares MT, Rodríguez C, Riestra S, et al. Incidence, Clinical Characteristics and Management of Inflammatory Bowel Disease in Spain: Large-Scale Epidemiological Study. J Clin Med. 2021;10(13):2885. doi: 10.3390/jcm10132885. PubMed PMID: 34209680.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pablo Renedo / La luz en la calle / CC BY-NC-ND 2.0]