Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Consideració terapèutica per a l'ús de corticoesteroides en COVID-19 segons els diferents fenotipus clínics establerts en pacients crítics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi multicèntric sobre la consideració terapèutica per a l'ús de corticoesteroides en COVID-19 segons els diferents fenotipus clínics establerts en pacients crítics. També hi han participat diferents centres espanyols.

Lorenzo Socías Crespí, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Una consideración terapéutica diferencial para el uso de corticoesteroides en COVID-19 según los diferentes fenotipos clínicos establecidos en pacientes críticos" a la revista Medicina Intensiva.

Es volia avaluar si l'ús de corticoesteroides (Cs) s'associa amb la mortalitat en la unitat de cures intensives (UCI) en la població global i dins dels fenotipus clínics predeterminats.

Es va fer una anàlisi a partir d'anàlisis no supervisats de grups 3 fenotipus clínics, es varen derivar i classificar com:

  • A: Greu
  • B: Crític
  • C: Potencialment mortal

Es va efectuar una anàlisi multivariada després d'un propensity optimal full matching (PS) i una regressió ponderada de Cox (HR) i una anàlisi de Fine-Gray (sHR) per avaluar l'impacte del tractament amb Cs sobre la mortalitat en la població general i en cada fenotipus clínic.

Les troballes alerten sobre l'ús indiscriminat de Cs a dosis moderades en tots els pacients crítics amb COVID-19. Només pacients amb elevat estat d'inflamació podrien beneficiar-se amb el tractament amb Cs.

Referència de l'article
Moreno G, Ruiz-Botella M, Martín-Loeches I, Alvarez JG, Herrera MJ, Bodí M, et al. Una consideración terapéutica diferencial para el uso de corticoesteroides en COVID-19 según los diferentes fenotipos clínicos establecidos en pacientes críticos. Med Intensiva. Oct 2021. doi: 10.1016/j.medin.2021.10.002. PubMed PMID: 34720310.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: SAMU 061]