Categoria: Estudis i projectes

Estadificació de la malaltia de Parkinson combinant símptomes motors i no motors es correlaciona amb la discapacitat i la qualitat de vida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre l'estadificació de la malaltia de Parkinson combinant símptomes motors i no motors es correlaciona amb la discapacitat i la qualitat de vida. També hi han participat diferents centres espanyols.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Staging Parkinson's Disease Combining Motor and Nonmotor Symptoms Correlates with Disability and Quality of Life" a la revista Parkinson's Disease.

En un trastorn degeneratiu com la malaltia de Parkinson (MP), és important establir estadis clínics que permetin conèixer el curs de la malaltia. L'objectiu de l'estudi era analitzar si l'escala que combina l'estat motor d'Hoehn i Yahr (H&Y) i la càrrega de símptomes no motors (CSNM) (avaluat per l'escala de símptomes no motors (ESNM) dona informació sobre la discapacitat i la qualitat de vida dels pacients (QdV) respecte a un estadi clínic definit.

L'estudi va determinar que l'escala HY.CSNM és una eina simple i reflecteix el grau d'afectació dels pacients de forma més precisa que l'estadi H&Y, ja que els pacients amb un estadi baix de H&Y poden estar molt afectats si tenen una gran càrrega de símptomes no motors.

Referència de l'article
Santos García D, De Deus Fonticoba T, Paz González JM, Cores Bartolomé C, Valdés Aymerich L, Muñoz Enríquez JG, et al. Staging Parkinson’s Disease Combining Motor and Nonmotor Symptoms Correlates with Disability and Quality of Life. Parkinsons Dis. 2021;2021:8871549. doi: 10.1155/2021/8871549. PubMed PMID: 34094501.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home / CC BY-NC-SA 4.0]