Categoria: Estudis i projectes

Immunosensors de paper imbuït amb polímers per a la detecció no invasiva de citocines de les vies respiratòries atrapades per mascaretes quirúrgiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinari de Sèpsia i el Grup d'Inflamació, Reparació i Càncer en Malalties Respiratòries (i-RESPIRE), de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Departament de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre els immunosensors de paper imbuït amb polímers per a la detecció no invasiva de citocines de les vies respiratòries atrapades per mascaretes quirúrgiques. També hi han participat el CIBERES i el CIBERINFEC.

Andreu Vaquer, Cristina Adrover-Jaume, Antonio Clemente i investigadors del Grup Multidisciplinari de Sèpsia; Amanda Iglesias, investigadora del grup i-RESPIRE; Meritxell López i Rocío Martínez, infermeres de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadores del grup i-RESPIREBorja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup i-RESPIRE; i Isabel M Roig, comare de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Immunosensors made of polymer-infused porous paper for the non-invasive detection of airways cytokines trapped by porous face masks" a la revista Sensors and Actuators B: Chemical.

Les diverses propietats fisicoquímiques dels polímers els converteixen en candidats perfectes per desenvolupar biosensors quan es combinen amb substrats porosos. Per exemple, s'han proposat canals microfluïdics, vàlvules, dipòsits i elements de bioreconeixement que es basen a omplir les cavitats poroses de la cel·lulosa amb distints polímers. Però, els polímers altament concentrats solen ser massa viscosos per a dispensar-los amb precisió mitjançant els mètodes d'impressió convencionals. Això augmenta la variabilitat de la fabricació, la qual cosa disminueix el rendiment dels biosensors. Aquí es resol aquest problema amb un nou mètode d'infusió de materials porosos (paper de filtre) amb polímers concentrats (polisulfonat de sodi) que evita l'addicció gota a gota d'aquest reactiu altament viscós. Les pel·lícules resultants contenen polímers distribuïts homogèniament, la qual cosa redueix les variabilitats intra i interlot dels biosensors pel que fa a la dispensació de les nanopartícules des dels dipòsits. El mètode recomanat es va utilitzar per desenvolupar immunosensors per detectar les citocines IL-6 i IL-5 en aerosols, que varen ser atrapats per la capa de polipropilè d'una mascareta quirúrgica (límit de detecció 10-2 pg·mL-1). Fent servir aquest mètode, es varen poder detectar nivells elevats de citocines de les vies respiratòries quan pacients amb MPOC exacerbada i pacients amb asma eosinofílica porten una mascareta facial durant 30 minuts. Els resultats aquí mostrats aplanen el camí per ampliar la fabricació de biosensors de nanopartícules basats en paper, el que constitueix una passa important cap a la seva futura comercialització.

Referència de l'article
Vaquer A, Adrover-Jaume C, Clemente A, Iglesias A, López M, Martínez R, et al. Immunosensors made of polymer-infused porous paper for the non-invasive detection of airways cytokines trapped by porous face masks. Sensors Actuators B Chem. 2023 Mar;379:133233. doi: 10.1016/j.snb.2022.133233.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16 Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]