Categoria: Epidemiologia

La Societat Espanyola d'Epidemiologia publica una guia per abordar el control de la verola del mico

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) publica una guia per abordar el control de la verola del mico i altres malalties transmissibles des d'un enfocament que eviti l'estigma i la discriminació.

El document es dirigeix a professionals que participen en la detecció precoç, vigilància i control de la malaltia i promoció de la salut.

La discriminació per qüestions relacionades amb l'orientació sexual o identitat de gènere constitueix una barrera en l'accés als serveis de salut, produeix endarreriments en la detecció i el tractament de la malaltia i dificulta el seu control.

Utilitzar el llenguatge adequadament, generar confiança i involucrar a les persones en la presa de decisions és clau per evitar l'estigmatització de determinats col·lectius.

La guia sorgeix a causa dels esdeveniments de les darreres setmanes amb la verola del mico o virus del monkeypox. Les institucions implicades en la vigilància i el control d'aquest brot epidèmic han elaborat diferents documents esforçant-se per no estigmatitzar a la població majoritàriament afectada.

No obstant això, d'acord amb la SEE, la terminologia emprada per fer referència a la forma de contagi o a la població afectada podria millorar aplicant la perspectiva de diversitat afectiva i sexual, i evitar cometre errors del passat.

En total són sis les recomanacions que realitzen les persones expertes, entre les quals destaquen fer servir el llenguatge de forma apropiada i elaborar missatges amb informació precisa, completa i actualitzada, així com adaptar les estratègies comunicatives en cada cas, per arribar de forma efectiva a la població diana, facilitant les dades suficients i de manera comprensible, i sense perdre de vista aquelles persones amb un menor nivell d'alfabetització en salut.

Consulta aquí la nota de premsa de la SEE.

[Font: Societat Espanyola d'Epidemiologia. 06/07/2022]

[Foto: Diverse Stock Photos / Monkeypox / CC BY-NC 2.0]