Categories: Epidemiologia, Institucions sanitàries, COVID-19

Salut demana recurs contenciós per suspendre l'ús obligatori de la mascareta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut va sol·licitar dia 11 de gener a l'Advocacia de la comunitat autònoma la interposició d'un recurs contenciós per demanar, de forma cautelar, la suspensió de l'execució de la mesura de la qual va informar dia 10 de gener el Ministeri de Sanitat, mitjançant una ordre comunicada, amb què indica a totes les comunitats autònomes l'obligatorietat de fer servir mascaretes a centres de salut i hospitals públics i privats, en lloc de mantenir aquest ús com a recomanació, tal com s'havia sol·licitat des de les Balears.

La consellera ha subratllat una vegada més que aquesta mesura s'ha pres ignorant la situació epidemiològica de cada comunitat i que no s'ha tingut en compte la petició d'un protocol d'actuació basat en criteris tècnics i adaptat a la situació epidemiològica de cada comunitat autònoma.

«Consideram que no està basat en cap criteri tècnic. Entenem que mesures coercitives com aquesta s'han de fonamentar sempre en criteris tècnics i rigorosos i prèviament l'ha d'haver estudiada la Comissió Nacional de Salut Pública», ha recalcat Manuela García en declaracions als mitjans de comunicació, la qual ha afegit que «en aquest cas no hi ha hagut cap acord aprovat del Consell Interterritorial, ni pot considerar-se que les Illes Balears estiguin ara mateix en una situació d'urgència excepcional».

La consellera de Salut ha recordat que la situació epidemiològica de les Balears dista molt de la que viuen altres comunitats. Amb una taxa d'infeccions respiratòries la setmana 1 de 2024 de 273,8 casos per 100.000 habitants, molt similar a la setmana anterior, que va assolir els 271,9 casos/100.000 hab., les Illes Balears continuen sent la comunitat amb la taxa més baixa d'incidència de tot el territori nacional, que acumula una mitjana de 935,1 casos per 100.000 habitants (952,9 casos/100.000 hab. la setmana 52).

Quant a la incidència de grip, la taxa de les Balears se situa en 64,3 casos/100.000 habitants (60,8 la setmana 52), mentre que la mitjana nacional se situa en 387,4 casos per 100.000 habitants (430,7 casos/100.000 hab. la setmana prèvia).

[Font: Conselleria de Salut. 11/01/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]