Categories: Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Observatori Multicèntric de la SEUP avalua l'impacte real de la immunització passiva per VRS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 1 de desembre de 2022, la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques (SEUP) va iniciar un observatori de bronquiolitis en què participaren 31 hospitals de 12 comunitats autònomes, amb l'objectiu d'enregistrar el mapa dels lactants que acudeixen amb bronquiolitis a les urgències pediàtriques del territori espanyol i, d'aquesta manera, anticipar-se i sol·licitar els reforços humans i estructurals necessaris durant el període epidèmic.

A finals de setembre del 2023, va iniciar-se una campanya d'immunització passiva contra el VRS en la majoria de les CCAA a nounats, menors de sis mesos i infants de risc menors de dos anys, amb una implementació prou homogènia arreu del territori espanyol (amb l'excepció del País Basc, Navarra, Extremadura i Balears, que varen iniciar la vacunació durant el novembre de 2023).

Amb el registre de les dades dels dos períodes (abans i després de la immunització passiva), va comparar-se l'impacte de l'administració de l'anticòs monoclonal contra el VRS en l'assistència dels pacients que varen acudir a les urgències pediàtriques en el període epidèmic de la bronquiolitis.

Encara que no va objectivar-se la seva repercussió sobre el nombre d'urgències diàries, després de la immunització de VRS, les dades relatives a l'impacte de la pressió assistencial derivades de la infecció per bronquiolitis, que es publicaran pròximament, varen descendir de manera molt rellevant i significativa. El nombre de bronquiolitis ateses a urgències i el nombre d'ingressos per bronquiolitis varen disminuir més d'un 50%, i el nombre d'ingressos per bronquiolitis a UCIP, més d'un 80%.

Per tant, la nova estratègia d'immunització passiva contra el VRS ha estat eficaç en l'epidèmia 2023-2024 de bronquiolitis en les urgències pediàtriques i ja no és només una perspectiva prometedora.

[Font: Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques. 19/02/2024]

[Foto: Govern de les Illes Balears]