Categoria: Estudis i projectes

El grau d'insaturació d'àcids grassos dels exosomes plasmàtics en pacients amb càncer colorectal: un biomarcador prometedor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Espases; i els Serveis de Digestiu de l'Hospital Comarcal d'Inca i l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre el grau d'insaturació d'àcids grassos dels exosomes plasmàtics en pacients amb càncer colorectal. També hi ha participat la University Hospital Regensburg.

Joan Bestard-Escalas, investigador de l'IdISBaRebeca Reigada, investigadora de l'IdISBa i de l'Hospital Universitari Son Espases; José Reyes, digestòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca i investigador de l'IdISBa; Paloma de la Torre, digestòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa; i Gwendolyn Barceló-Coblijn, investigadora de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Fatty Acid Unsaturation Degree of Plasma Exosomes in Colorectal Cancer Patients: A Promising Biomarker" a la revista International Journal of Molecular Sciences.

Encara que el càncer colorectal (CCR) és un dels càncers que es poden prevenir millor, actualment és un dels més mortífers. De forma preocupant, la incidència en persones majors de cinquanta anys ha augmentat inesperadament. Per tant, és necessari millorar les estratègies de detecció del diagnòstic precoç mitjançant la identificació de biomarcadors més precisos. En aquest escenari, l'anàlisi dels exosomes està rebent una atenció considerable. Anteriorment, es va demostrar que el lipidoma dels exosomes era capaç de classificar les línies cel·lulars del CCR segons la seva malignitat. En aquest cas, s'investiga l'ús del lipidoma de les vesícules extracel·lulars del plasma com a font potencial de biomarcadors no invasius per al CCR. Es va analitzar una fracció de plasma enriquida amb exosomes de pacients sotmesos a un procediment colonoscòpic. En conjunt, els resultats reforcen la utilitat de l'empremta lipídica dels exosomes plasmàtics per a proporcionar nous biomarcadors no invasius en un context clínic.

Referència de l'article
Bestard-Escalas J, Reigada R, Reyes J, de la Torre P, Liebisch G, Barceló-Coblijn G. Fatty Acid Unsaturation Degree of Plasma Exosomes in Colorectal Cancer Patients: A Promising Biomarker. IJMS. 2021;22(10):5060. doi: 10.3390/ijms22105060. PubMed PMID:34064646.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hospital Comarcal d’Inca / CC BY-NC-SA 4.0]