Categoria: Estudis i projectes

Factors associats amb la durada de la baixa laboral en pacients que pateixen TDM que inicien tractament antidepressiu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El professor de la Universitat de les Illes Balears Miquel Roca, del grup d'investigació de Trastorns Mentals d'Alta Prevalença (TRAMAP), que forma part de l'Àrea de Neurociències del IUNICS i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació d'un estudi basat en dades d'Alemanya i Espanya sobre els factors associats amb la durada de la baixa laboral en pacients que pateixen trastorn major depressiu que inicien tractament antidepressiu. També hi han participat Angelini Pharma, IQVIA Solutions Italy, Medical University of Vienna, Hospital for Psychiatry, Psychotherapy and Psychosomatic Medicine de Werneck, l'Hospital Parc Taulí, la Unitat de Neurociència Traslacional I3PT-INc de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Miquel Roca, investigador de l'IdISBa i la Universitat de les Illes Balears, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Factors associated with sick leave duration in patients suffering from major depressive disorder initiating antidepressant treatment: a real-world evidence study in Germany and Spain" a la revista International Journal of Psychiatry in Clinical Practice.

Es volia descriure als pacients amb trastorn depressiu major (TDM) que comencen amb el tractament amb antidepressiu (AD) amb un acostament farmacològic i identificar els factors associats amb una durada més llarga de la baixa laboral (BL).

Una selecció feta amb cura i oportunament de l'enfocament de tractament de l'AD en el moment del diagnòstic del TDM pot millorar la recuperació funcional i ajudar a reduir la BL, minimitzant la càrrega socioeconòmica de la malaltia.

El trastorn depressiu major té un impacte substancial en l'absentisme laboral. Aquest estudi tenia com a objectiu descriure als pacients amb TDM que iniciaven un tractament amb antidepressius, en funció a l'enfocament farmacològic i identificar els factors associats a una major durada de la baixa laboral.

Els pacients que rebien monoteràpia amb antidepressius tenien una menor probabilitat de tenir més de trenta dies de baixa laboral que els que rebien una combinació/commutació/agregació d'antidepressius. Els pacients en els quals es va observar un lapse de temps entre el diagnòstic de TDM i el començament del tractament amb antidepressius, varen mostrar una major probabilitat de tenir més de trenta dies de baixa laboral. A causa del fet que les troballes d'aquesta anàlisi es varen basar en dades secundàries, els autors volen reclamar la urgència de realitzar estudis observacionals prospectius que investiguin més l'efecte que els diferents enfocaments terapèutics amb antidepressius i l'inici oportú del tractament podrien exercir sobre la recuperació dels pacients.

Referència de l'article
Roca M, Bonelli A, Cattaneo A, Comandini A, Di Dato G, Heiman F, et al. Factors associated with sick leave duration in patients suffering from major depressive disorder initiating antidepressant treatment: a real-world evidence study in Germany and Spain. Int J Psychiatry Clin Pract. 2022 Jul 8;1–10. doi: 10.1080/13651501.2022.2092515. PubMed PMID: 35801359.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pixabay / Pensamiento desesperado / Pixabay License]